Wpis z mikrobloga

@cppguy: zależy co rozumieć przez 'prowadzenie projektu' i przez 'product owner', ale u mnie np. nie ma takiego stanowiska jak product owner, jest product manager ale on nam się w technologie nie wtrąca. Więc technologicznie będzie tak dobrze jak zespół o to zadba. Nie ma też jednej osoby która będzie stała z batem i pilnowała jakości, wszystko zależy od zespołu, ale do tego potrzeba trochę odpowiedzialności ( ͡° ͜ʖ
I w sumie troche zboczyłem z tematu mema (bo nie jest tylko o technikaliach) ale generalnie to właśnie zespół pracuje z PMem nad planowaniem, estymatami, tworzeniem zadań, itp.
@pan_bogus: najlepiej człowiek który ma to w zakresie swoich obowiązków. Tak jak deweloperzy są od pisania kodu, tak są ludzie od prowadzenia projektów. Prowadzenie projektów wymaga m.in komunikacji z zespołami które nad tymi projektami pracują, ale to nie znaczy że jak ktoś nad projektem pracuje to zaraz powinien go prowadzić. Ogółem nie wiem skąd Ci się urodził pomysł że jak ktoś robi przy projekcie i chciałby żeby robić go pod niego
@digupherbones: wydaje mi się, że w Big Techu/Startupach z SV podejście jest trochę inne i nie ma czegoś takiego jak 'ludzie od prowadzenia projektów' czy 'ludzie od komunikacji'. Jeżeli masz jakiś problem to się komunikujesz bezpośrednio, a nie czekasz, że ktoś inny to za Ciebie zrobi. Trochę się różni to od podejścia jakie często w Polsce można zobaczyć, że dostajesz wyestymowanego taska i jedziesz, a jak brakuje jakichś szczegółów to wina
@pan_bogus: tu znów wracamy do tego co rozumiesz przez prowadzenie projektu. Naturalną rzeczą jest, że ludzie z różnych zespołów kontaktują się ze sobą bezpośrednio a nie używają do celu jakiejś osoby odpowiedzialnej za komuniakcję, bo to byłby absurd:D Naturalne jest dla mnie również, że jeśli w tasku pojawiają się jakieś niewiadome, to w ramach taska się te niewiadome wyjaśnia. Natomiast jeśli w trakcie tych wyjaśnień okazuje się, że task jest niewykonalny
coś leży na etapie zarządzania i planowania. Takie rzeczy powinny być rozkminione wcześniej przez (zazwyczaj) PO, zwykle z uwzględnieniem opinii osób z poszczególnych zespołów rówinież.

@digupherbones: tylko, że właśnie np. u mnie nie ma PO. Przychodzi Product Managerem z jakimś pomysłem i planuje pracę z zespołem, więc zespół może dostać niewykonalnego taska tylko wtedy kiedy sam sobie go stworzy