Aktywne Wpisy
inko-gnito +65
Ktoś rozumie ten fenomen posiadania jak największej ilości samochodów w polskich domach? Coraz częściej widzę sytuacje, gdzie liczba samochodów=liczba dorosłych mieszkańców+1 i jeszcze do tego traktor xD
Niektóre podwórka wyglądają jak komisy. Znakiem szczególnym tych komisów jest wiek aut. Wszystkie auta są pełnoletnie lub zbliżają się do pełnoletności.
#motoryzacja #samochody #polska
Niektóre podwórka wyglądają jak komisy. Znakiem szczególnym tych komisów jest wiek aut. Wszystkie auta są pełnoletnie lub zbliżają się do pełnoletności.
#motoryzacja #samochody #polska
Savvv +72
Dlaczego ludzie świadomie kupują klawiatury bez części numerycznej? Autentycznie pytam, dlaczego to jest popularne? #kiciochpyta #pcmasterrace
W kwietniu 2022 odebrałem od dewelopera klucze, budynek został odebrany przez wszystkie służby etc
Wypłaciłem deweloperowi ostatnią transzę i dostałem klucze. Deweloper mówił tylko by na chwilę założyć sobie podlicznik do energii i będziemy korzystać z jego prądu na razie, a za niedługi czas będzie już można podpisać umowę z #pge.
Minęły tak wakacje i z tydzień temu wybrałem się do PGE by podpisać tą umowę. Okazało się jednak że PGE ma tam wybudować trafo na osiedlu i dopiero po wybudowaniu tego będzie można podpisać umowę. (okolice kwietnia 2023)
Myślę sobie, no trudno to poczekam. Zadzwoniłem do wspólnoty i ich poinformowałem o tym, a także poprosiłem o rozliczenie dotychczas zużytego prądu. Pan był bardzo miły i mówił że nie ma problemu.
Dostałem dzisiaj @ z rozliczeniem - 255 kwh za bagatela 651,72 zł.
Cena za kilowat to 2,64 pln - ponieważ płacimy za prąd jak firma (w tym wypadku deweloper).
Tak prognozując to miesięcznie będę zużywał około 200/250 kwh, za co będę płacił 660zł.
W umowie raczej nie było nic o terminie oddania trafo, nawet o tym nie było wspomniane.
Znając obecne tempo PGE to trafo stanąć tam może i w wakacje 2023.
Czy spotkaliście się z takim probleme, a także czy jest on nierozwiązywalny?
Bez budowy trafo nie otrzymam dokumentu który potrzebuje do podpisania umowy.
@xspeditor: tak. W moim przypadku nie odebralem mieszkania i deweloper placil za jego utrzymanie do czasu podlaczenia pradu. Jakim cudem budynek dostal PNU bez pradu?
edit: ci co odebrali mieszkanie przed PNU prad mieli za darmo na koszt dewelopera
Czyli będzie PP - płacz i płać?
Żona na HO, wszystko na prąd w mieszkaniu, więc ok 230kwh miesięcznie co zaraz da około 650zł
Koło się zamyka można powiedzieć, że w tej sytuacji to już lepiej płacić za prąd jak dla firmy...
A znając ruchy PGE to i parę lat może być, nie żebym tego życzył
Współczuję
@BHN_LLU: oczywiście, koszty sobie każdy podliczy. Ja brałem za gotówkę i nie wynajmowałem, więc koszt zerowy
@xspeditor:
Licząc 600 zł za prąd miesięcznie ( teraz bo cholera wie ile będzie w nowym roku) i rok czekania wychodzi jakieś 5000 w plecy dla mieszkańca, zakładam że mieszkam jest kilkadziesiąt. Ja bym rozważył udać się do radcy prawnego ewentualnie działać jakoś zbiorowo rozmawiać z deweloperem
Pozdrawiam