Wpis z mikrobloga

#homeassistant #diy #smarthome
chciałbym sobie zrobić kilka automatyzacji przez hass, mam już serwer ale potrzebuje bramki zigbee, polecacie jakieś czy byle co będzie git?
https://pl.aliexpress.com/item/1005003473319533.html ?
może da sie coś zbudować samemu na usb, też umiem sobie polutować zaprogramowac mikrokontroler, mam serwer z linuxem może podpiąć jakąs antene na usb jak są itd. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zomerstm: @firunna: ok teraz strategiczne pytanie w tym sonoffie rozumiem ta antena jest na zigbee a nie na wifi więc jak to urządzenie pożenić z serwerem który siedzi w garażu a potrzebuje bramki na każdym piętrze domu? bo w garażu moge zrobić mounta na /dev/xxx ale co w innych pokojach?
jak czegoś tu nie kumam to wyjasnijcie plz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
mam mosquitto
  • Odpowiedz
  • 0
@firunna: aaa masz na myśli że urządzenia zigbee komunikują się ze sobą? u mnie nie będzie urządzeń po drodze z garażu, problem jest z wielkimi metalowymi drzwiami które tam mam i blokują większość sygnałów, z wifi miałem tam problem a zigbee też działa na 2.4ghz więc będzie to samo
  • Odpowiedz
@bruuh komunikują się ze sobą takie urządzenia, które wpięte są do prądu i robią razem sieć. Może to być gniazdko, żarówka itp.
  • Odpowiedz
@bruuh: bramka jedna. Po drodze do najdalszego czujnika czy innego urządzenia bateryjnego, dajesz urządzania stale zasilane, które przedłużają zasięg - np. sterownik włącznika dopuszkowy, żarówka itp.
  • Odpowiedz
@bruuh: w innym wątku na tagu, ktoś wspomina o wersji LAN bramki Zigbee, więc wtedy mógłbyś ją Sobie wstawić tam gdzie masz kabel. Jeśli odpada, to musisz drogą eksperymentalną, po drodze umieszczać urządzanie z zasilaniem stałym, to się odpowiednio dotrzesz. Ja np. mam serwer w kuchni, po drodze są dwa inteligentne włączniki w puszkach i bez problemu czujka nad garażem na zewnątrz działa - sumarycznie po linii prostej, jakieś 15m.
  • Odpowiedz
@zomerstm: niestety droga bezprzewodowa nie zadziała, w garażu mam jedno urzędzenie na wifi (inteligentne gniazdko) i musiałem specjalnie po to kupić i postawić tam router wifi bo z pokoju obok nie łapało
ale w sumie dzięki za wyjaśnienie kompletnie zapomniałem że zigbee komunikują się ze sobą to mi sporo upraszcza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz