Aktywne Wpisy

Hekun +156
#niger #swiat
To jest dla mnie niesamowite jak niewielkie zainteresowanie jest tutaj sytuacją w Nigrze. Wojna w zasadzie może być lada dzień, ECOWAS wydał ultimatum, a jak nie to wchodzi z interwencją wojskową. W senacie Nigerii (członka ECOWAS) natomiast odrzucili prośbę prezydenta o wysłanie wojsk do Nigru. Wydawało by się temat ciekawy, a tutaj cisza i spokój xD
Czasem mam wrażenie, że zostali tutaj tylko opłaceni trolle, a wiadomo, że za pisanie
To jest dla mnie niesamowite jak niewielkie zainteresowanie jest tutaj sytuacją w Nigrze. Wojna w zasadzie może być lada dzień, ECOWAS wydał ultimatum, a jak nie to wchodzi z interwencją wojskową. W senacie Nigerii (członka ECOWAS) natomiast odrzucili prośbę prezydenta o wysłanie wojsk do Nigru. Wydawało by się temat ciekawy, a tutaj cisza i spokój xD
Czasem mam wrażenie, że zostali tutaj tylko opłaceni trolle, a wiadomo, że za pisanie

mickpl +160
Z grupek na fb wynika, że masa ludzi, którzy mogliby kupić za gotówkę, ale kwalifikują się do beka 2% biorą kredyt.
Szybko obczaili, że opłaca się wziąć maksymalne kredo z minimalnym wkładem własnym, a kasę trzymać na lokacie i spłacać kredyt z odsetek lokaty.
Czyli mechanizm o którym pisaliśmy jeszcze kurła w styczniu masowo wchodzi w życie XD
Operacja Buda to majstersztyk
#nieruchomosci #kredyt2procent #ekonomia #gospodarka
Szybko obczaili, że opłaca się wziąć maksymalne kredo z minimalnym wkładem własnym, a kasę trzymać na lokacie i spłacać kredyt z odsetek lokaty.
Czyli mechanizm o którym pisaliśmy jeszcze kurła w styczniu masowo wchodzi w życie XD
Operacja Buda to majstersztyk
#nieruchomosci #kredyt2procent #ekonomia #gospodarka

Oglądając i czytając różne materiały przewodzi narracja, że kacapom wojna nie idzie, możliwe, że ją przegrają (oby tak było, tfu na nich) teraz jest mnóstwo informacji na temat kontrofensywy Ukrainy. Zakładając, że orki będą wypierani z terytorium Ukrainy, przy olbrzymich stratach w sprzęcie, ludziach itp to czy pozostaje coś innego putinowi (celowo z małej) niż użycie broni atomowej, jako game changera?
Czy oni mogą sobie pozwolić na przegraną? Oni, w sensie elity kremlowskie, bo przy optymistycznym wariancie dla Ukrainy i państw zachodnich wygrana Ukrainy dałaby kacapom tak na szybko:
-straty tysięcy jednostek sprzętu, często wartego setki, miliony dolarów za sztukę.
-straty kilkudziesięciu tysięcy obywateli (wiem, że większość pewnie z dalekiej Syberii niż Moskwy, St Petersburga ale obywatel to obywatel)
-zaduszenie własnej gospodarki poprzez różne sankcje
-jak dobrze pójdzie uniezależnienie Europy od ich surowców
-wystawienie drugiej armii świata na pośmiewisko, także ich przemysłu zbrojeniowego ( z tego co wiem sporo eksportowali, zapewne stracą klientów na rzecz zachodnich technologii)
-totalne zdegradowanie rosji jako kraju, narodu w postrzeganiu demokratycznego świata
I czy przy takim bilansie ich napadu na Ukrainę oni będą w stanie przełknąć porażkę? Nie użyją broni atomowej chociażby do ugrania czegoś dla siebie przy podpisaniu rozejmu? Zapędzeni w róg nawet z własnej głupoty nie użyją atomówki w panice?
Co wtedy zrobiłby zachód, głównie USA? Czy w ogóle samo przygotowanie do wystrzelenia rakiety byłoby widoczne dla USA?
Ewentualnie nie doceniam siły ich propagandy i przedstawienia swoim obywatelom rozwalenia znacznej części Ukrainy,
ich przemysłu, a przez to oczywiste zubożenie Ukrainy, lata odbudowy infrastruktury, jako ich wielki sukces w walce z nazistami, ale chyba nie na tym im zależało.
#ukraina #wojna #pytanie #pytaniedoeksperta #rosja