Aktywne Wpisy
heksengerg +1034
Andrzej odchodzi na emeryture. Pracował w zakladzie od 1990 roku.
#pracbaza
#pracbaza
Miguelos +85
W takie miejsca chodźcie a nie tam gdzie 6 krewetek kosztuje 60 zł. Nie mam nic do krewetek, lubię je ale ceny w polskich "wykwintnych" restauracjach (a w szczególności napojów) to śmiech na sali. Poniżej na zdjęciu bar mleczny, schabowy z ziemniakami i surówkami + kompot 22,50 zł.
#jedzenie #gotujzwykopem #gastronomia #restauracje #polska
#jedzenie #gotujzwykopem #gastronomia #restauracje #polska
#energetyka #blackout
Tak jak już wcześniej pisałem - ja postrzegam PV i turbiny wiatrowe jako miły dodatek do systemu, który dobrze funkcjonuje. Oprócz tego, większy
Mam w rodzinie przykład, gdzie PC do starego, nieocieplonego domu przyniosła oszczędności w stosunku do węgla po 1k za tonę. Dodatkowo grzeje wodę użytkową wydajniej niż bojler.
Te 3k na tonę węgla to jest nic.
Ale wkurzać na pewno wkurza, jak ludzie inwestują własne ciężkie pieniądze i muszą kombinować żeby dostać kilkadziesiąt % dopłaty
@adam-photolive: te wiatraki aż tak by zmieniły sytuację? Niemcy chyba od lat nie unikają tego źródła energii a nich też zapowiadają problemy
@Wykuwrizator: wymaga to obliczeń, ale generalnie tak - weźmy dwa uproszczone do granic możliwości scenariusze:
- 100% węgla
- do 100%
@stan-tookie-1: tylko oni wtopili z gazem jako rezerwą do nich i nie tylko rezerwą a bazą
https://belsat.eu/pl/news/03-09-2022-50-lat-podboju-przez-rosje-europejskiego-rynku-gazu-od-sukcesow-chruszczowa-do-porazki-putina-cz-1/
Wystarczyłoby kilka
@TM6XUlgvbz5kxzqnzYZF: Tak na szybko to mógł nie uwalać wiatraków kilka lat temu. Albo nie zwiększać uzależnia węglowego Polski od Rosji. (importowaliśmy 3 krotnie więcej węgla z Rosji niż w 2014 roku).
Powinni zagospodarować kwoty co2 lub kase z nich sprzedaży w energetykę. A tak to sprzedali kwoty co2 za
@adam-photolive: Do tego polska szła w rosyjski węgiel.
@TM6XUlgvbz5kxzqnzYZF Nie wiem czemu ujrbano u nas potencjal biogazowni :/
W-------e pieniedzy na ostrołęke i TVP zamiast na elektrownie atomową. S----------e sprawy z Turowem skudkujące karami zamiast zając się kontraktowaniem gazu do BBaltic Pipe