Wpis z mikrobloga

@megawatt: Chyba nie chcesz mi powiedzieć, że twoim zdaniem istnieje realna ilość wiatraków i paneli, które były by w stanie zastąpić węgiel którego brakuje. Szczególnie, że sam napisałeś, iż wiatraki muszą mieć 100% rezerwy tradycyjnej - a do tego potrzeba węgla, bo sama elektrownia nie załatwi sprawy.

Tak jak już wcześniej pisałem - ja postrzegam PV i turbiny wiatrowe jako miły dodatek do systemu, który dobrze funkcjonuje. Oprócz tego, większy
  • Odpowiedz
@FrasierCrane: ja się zgadzam, że to jest kwestia złożona i są silne grupy o sprzecznych interesach.

Mam w rodzinie przykład, gdzie PC do starego, nieocieplonego domu przyniosła oszczędności w stosunku do węgla po 1k za tonę. Dodatkowo grzeje wodę użytkową wydajniej niż bojler.
Te 3k na tonę węgla to jest nic.
Ale wkurzać na pewno wkurza, jak ludzie inwestują własne ciężkie pieniądze i muszą kombinować żeby dostać kilkadziesiąt % dopłaty
  • Odpowiedz
Chyba nie chcesz mi powiedzieć, że twoim zdaniem istnieje realna ilość wiatraków i paneli, które były by w stanie zastąpić węgiel którego brakuje.

@Wykuwrizator: wymaga to obliczeń, ale generalnie tak - weźmy dwa uproszczone do granic możliwości scenariusze:
- 100% węgla
- do 100%
  • Odpowiedz
Co mógł zrobić rząd, a czego nie zrobił w kontekście zabezpieczenia energetycznego Polski na zimę? Pytam po bo prostu chciałbym wiedzieć

@TM6XUlgvbz5kxzqnzYZF: Tak na szybko to mógł nie uwalać wiatraków kilka lat temu. Albo nie zwiększać uzależnia węglowego Polski od Rosji. (importowaliśmy 3 krotnie więcej węgla z Rosji niż w 2014 roku).
Powinni zagospodarować kwoty co2 lub kase z nich sprzedaży w energetykę. A tak to sprzedali kwoty co2 za
  • Odpowiedz
@TM6XUlgvbz5kxzqnzYZF: p-------------e środków ze sprzedazy certyfikatów CO2 na socjal.
W-------e pieniedzy na ostrołęke i TVP zamiast na elektrownie atomową. S----------e sprawy z Turowem skudkujące karami zamiast zając się kontraktowaniem gazu do BBaltic Pipe
  • Odpowiedz
@TM6XUlgvbz5kxzqnzYZF: 1) powinni przyjąć warunki ruskich i płacić za gaz w rublach, brać ten gaz od nich tyle ile by się dało, takie zagranie z naszej strony utrudniłoby rosjanom odcięcie od gazu Niemiec. 2) Nie powinni wprowadzać natychmiastowego embarga na węgiel, w ogóle nie powinno być embarga na węgiel, jakoś nie ma blokady na gaz czy ropę (tylko małe utrudnienia). Jeśli nie jesteśmy w czym samowystarczalni to nie powinniśmy się
  • Odpowiedz
@megawatt: Czyli mamy chyba podobny pogląd na sprawę - bez magazynowania energii na wielką skalę OZE nie może być traktowane jako poważny gracz w systemie. A ograniczeń związanych z budową EW w Polsce jestem świadom, choć nie zgłębiałem tematu, to nie wypowiem się odnośnie możliwości które mamy, jedyne co to napewno elektrownie przepływowe można by budować w większej ilości, choć tu nie wiem też jak z opłacalnością. Wydaje mi się
  • Odpowiedz