Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 141
@uriel_ck: "Woda jest cięższa od rozgrzanego oleju, więc opada na dno. Równocześnie bardzo szybko nagrzewa się od wysokiej temperatury tłuszczu. Przez to zamienia się w parę, która jest lżejsza od oleju, więc unosi do góry.

W efekcie rozprężenia dochodzi do rozrzucenia drobnych kropelek płonącego oleju w postaci chmury na wszystko, co znajduje się w okolicy. Taka chmura ognia wygląda dosłownie jak eksplozja. Wszystko to dzieje się bardzo szybko - w ciągu
  • Odpowiedz
@uriel_ck: dodać należy, że olej rozgrzewa się znacznie bardziej niż woda. Przyjmij temp. Oleju to ok. 200 stopni Celsjusza. Woda zamienia się w parę wodną przy 100 st. C. Więc jak wlewasz wodę do rozgrzanego oleju to od razu chcesz ją odparować. A teraz przyjmij ze z jednej kropli wody wzrasta jej objętość 1700 razy. Już jedna kropla wody robi problem, a cala szklanka? Szklanka wody "eksploduje" na całe pomieszczenie i
  • Odpowiedz
@kwas32133: tutaj mamy profesjonalną kuchnię, a więc płytki i nierdzewna. W mieszkaniach takie płonący aerozol olejowy dodatko wznieca piękny pożar wszystkich szafek w promieniu metra i to szybciutko. Moje lokalne OSP targa na festyny starą kuchenkę i rondelek z dospawana trzymetrową rączką, żeby lepiej zobrazować omawianie tego zagadnienia
  • Odpowiedz