Wpis z mikrobloga

Śmierdzi z kanalizacji, żyć się odechciewa (,)

Problem polega na tym, że podczas remontu nikt nie zwrócił uwagi, że z instalacji nie jest wyprowadzony tzw. kominek xD
Obecnie kucie połowy chałupy odpada, ale problem jest i trzeba go jakoś rozwiązać. Dom ma 1 piętro oraz piwnicę i całość wygląda tak, że na 1 piętrze jest sracz z kabiną prysznicową (najwyżej wysunięty punkt układu), a w piwnicy sracz z wanną. Nominalnie kominek powinien więc wychodzić zza kabiny.

Aha, jeszcze jedno - odbija siarą na piętrze, w piwnicy jest w porządku.

Załączam uproszczony schemat - wizja artysty ( ͡° ͜ʖ ͡°) Kolorem niebieskim zaznaczyłem jak idą rury w układzie, a żółtym dwa możliwe do realizacji warianty kominka - jeden taki punkt jest mniej więcej w połowie drogi między piwnicą a 1 piętrem, zaś druga opcja to po prostu dokopanie się do rury na zewnątrz i zrobienie wywietrznika przed domem.

Nie wiem czy którekolwiek z tych rozwiązań jest w ogóle sensowne, albo czy są możliwe jakieś alternatywy.

Będę mega wdzięczny za pomoc ()

#remontujzwykopem #hydraulika #srajzwykopem #kanalizacja #pytanie #kiciochpyta
krzaczor93 - Śmierdzi z kanalizacji, żyć się odechciewa (╯︵╰,)

Problem polega na t...

źródło: comment_1662163067AohpJf9jD3DAivbkHKWBFs.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@krzaczor93 rozumiem ze po prostu wyciąga ci wodę z syfonów? Moze spróbuj zamontować gdzieś z boku na piętrze zawór napowietrzający. Wstawić trójnik i w niego zawór i po problemie.
  • Odpowiedz
@kazly: Objawy są nieswoiste:
1. Czasami zaciąga wodę z syfonów, ale wtedy raczej nie ma smrodu - tylko bulgotanie; na ten problem mam więc wywalone.
2. Czasami cofa gazy z kanalizacji i wtedy wali masakrycznie; nie towarzyszy temu ani w/w bulgotanie, ani zaciąganie wody z syfonów, tylko coś w rodzaju szumu przypominającego właśnie cofanie się czegoś przez rurę - to jest ten problem którego chcę się pozbyć.
3. Co tyczy się powyższych problemów,
krzaczor93 - @kazly: Objawy są nieswoiste:
1. Czasami zaciąga wodę z syfonów, ale wt...

źródło: comment_1662219963dnbKqqZErNT2uP1WNim930.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@krzaczor93:

Jak go dasz powyżej włączenia trójnika od prysznica do pionu to będzie już ok.

Wtedy jak dasz włączenie przez trójnik skośny do góry to nawet nie ma potrzeby z technicznego punktu widzenia wyciągania tego ponad poziom armatury ALE musisz pamiętać że jak zostawisz otwarte to może z tego zajeżdżać więc lepiej wprowadź to na bezpieczną wysokość przedewszystkim od
  • Odpowiedz
Z jakiegoś powodu w instalacji lub na odcinku przyłącza do studzienki powstaje nadciśnienie. Bez obejrzenia tego, albo chociaż dokładnego opisu całego odcinka od instalacji do włączenia do kanalizy, nie jestem w stanie powiedzieć czemu tak jest. W każdym razie dobrze jakbyś to zbadał bo tak być nie powinno.

Dwóch to obejrzało; wpierw mój znajomy który stwierdził, że rzekomo instalacja jest spartolona. Od najbliższej studzienki do budynku idzie ~50 metrów rury z jak
  • Odpowiedz
2. Czasami cofa gazy z kanalizacji i wtedy wali masakrycznie; nie towarzyszy temu ani w/w bulgotanie, ani zaciąganie wody z syfonów, tylko coś w rodzaju szumu przypominającego właśnie cofanie się czegoś przez rurę

@krzaczor93: dochodzi nieszczelność kanalizy pewnie pod kiblem.
Gazy się cofają jak podnosi się poziom gówna w rurze miejskiej.

Wersja z czerwonym kominem wygląda lepiej, być może wystarczy o ile szambo nie podnosi się powyżej trójnika na dole
  • Odpowiedz