Wpis z mikrobloga

tych bezmózgich typów na ścigaczach to powinno się zamykać dla ich własnego dobra i życia zanim oddadzą swoje nerki jak już są rozkawałkowani na asfalcie w polskich drogach, takie przemyślenie z mojego dzisiejszego dojazdu do pracy...
#polskiedrogi #motocykle #wypadki
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wariner: @Pozdzierany_Gumolit: mam prawko od 13 lat ale z taką bezmyślnością na drodze się jeszcze nie spotkałem, jadę sobie do roboty rano, prosta droga, przede mną tir z naczepą zwalnia bo chce skręcić w lewo zatrzymuje się przepuszcza auta z drugiej strony, skręca w lewo w tą samą ulice co ja i przejeżdża ,ja jechałem za nim , za mną peleton aut stojących, ja dawno kierunek w lewo
  • Odpowiedz
@bary94pl: koniecznie, na skręcającym spoczywa cały obowiązek bezpiecznego wykonywania manewru.

@paruwczak: g---o prawda, te przepisy nie obowiązują już od wielu lat. Skręcający ma wyłącznie odpowiednio wcześniej sygnalizować i nie musi cały czas patrzeć w lusterko
  • Odpowiedz
@paruwczak:

na skręcającym spoczywa cały obowiązek bezpiecznego wykonywania manewru.

Widzę, że ostatni raz miałeś do czynienia z przepisami jakieś 25 lat temu.

Bo mniej więcej od tylu lat nie ma już w PoRD przepisu, który mówił, że skręcający w lewo ma upewnić się czy nie zajedzie drogi wyprzedzającemu go pojazdowi i pojawił się przepis mówiący o tym, że zabronione jest wyprzedzanie z lewej strony pojazdu, który sygnalizuje zamiar skrętu w
  • Odpowiedz
jeśli ktoś z--------a 120km/h, to możesz patrzeć i z 3 razy w lusterko przed wykonaniem manewru, i go nie dostrzec. Jest wiele czynników, które wpływają na to, że to właśnie taki z------------y motocyklista zostanie uznany winnym.
@paruwczak:
  • Odpowiedz
@paruwczak: nie wiem czy ty tak na serio czy zarzutka?

art. 24 ust. 5

Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej
  • Odpowiedz