Wpis z mikrobloga

Jezu ludzie wracają do #wroclaw, zapomniałem jak bardzo przeludnione jest to miasto, wszystkie usługi obsadzone over 9000, sklepy zawalone ludźmi itd. Jak żyć w tym mieście, może czas gdzieś indziej zamieszkać :| Przecież ludzi w tym mieście jest z 2x tyle co w oficjalnych statach (jak nie więcej) xD Triggeruje mnie, że nawet w takim luxmedzie idzie znaleźć wizyty w każdym dużym mieście, ale nie we Wrocławiu xD To co się tu dzieje, to jakaś masakra xD

Gdzie uciekać? #poznan a może jakaś #lodz (kuwa) czy walić wszystko i w bieszczady? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wychwalany: no ja z przyzwyczajenia już, przyjechałem jako student lata temu, przed covidem praca biurowa też tu, ale teraz jak praca zdalna to zaczynam kwestionować po co ja tu jeszcze siedzę - i nie mówię o wywaleniu na wieś czy coś, bo lubię luksusy miasta w postaci posiadania wszystkiego w niewielkiej odległości, ale mam wrażenie, że Wro stało się tak przeludnione, że co z tego, że wszystko blisko, jak wszystko
  • Odpowiedz
@Wychwalany bo lubisz się z tym męczyć xd

@Rad-X nie jest to zły wybór. Można jeszcze kombinować na temat Jeleniej Góry.

@Reepo ostatnio jakiś Mirek się ze mną kłócił że oficjalnie jest 670 k ludzi i o co mi kaman. Noo właśnie o to, że te dane są kompletnie z czapy.
  • Odpowiedz
Gdzie uciekać? #poznan

@Reepo: na pewno nie Poznań XD mieszkałem zarówno w Poznaniu jak i we Wro i Poznań nie dosyć, ze gorszy teraz to perspektywy jeszcze gorsze, z roku na rok w Poznaniu coraz gorzej.

Może Trójmiasto albo właśnie Łódź aczkolwiek z tych dużych miast to praktycznie każde niestety ma jakieś większe lub mniejsze problemy. Ewentualnie jak nie ciśnie cię na duże miasto to Bydgoszcz fajna.
  • Odpowiedz
@Darth_Gohan: Ze studentami i najnowszym napływem ludków z Ukrainy to ja bym dla całej aglomeracji (dziwnie nazywać wro + wiochy aglomeracją, ale no) dawał na luzie 1,5mln.
  • Odpowiedz
@SerTrapistow: Trójmiasto mam obawy, że ceny wywindowane przez turystykę, Poznań mi się kojarzy z miastem, gdzie nie ma aż takiej turystyki = bardziej pod prace nastawiony. OK OK Poznań aktualnie wygląda jak rozwalony przez bombę atomową ale nie wiem, zwykle wydawał mi się przyjaznym miejscem. Pracy na miejscu mi nie trzeba bo zdalne IT, potrzebuje tylko dogodności miasta i w miarę przystępnych cen mieszkań, a Poznań dalej jest dużo tańszy
  • Odpowiedz
@Reepo pytanie jak liczysz aglomeracje bo definicja jest płynna.

W 2020 MPWiK na podstawie zużycia wody mówiła 800 k. Policja milion. W ciągu tych dwóch lat jednak się zmieniło trochę i patrząc na ceny za pokoje czy mieszkania 1 100 000 moim zdaniem pękła na pewno.

A aglomeracja tak jak mówisz moze być 1.5 miliona.

Generalnie czekam, aż ludzie powiedzą dość.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Reepo: Bier Szczecin:
Spokojne życie.
Korki jak na standardy polskie małe.
Wszystko jest.
Nad morzem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Blisko Niemiec, w razie czego po prostu Stettin wróci do macierzy.
  • Odpowiedz
@Darth_Gohan: przez to, że staty są prowadzone jak są i państwo i inwestorzy różnej maści (firmy, budowlanka, usługi itd). niedoszacowują ile trzeba we Wrocławiu wywalić hajsu, żeby tu sytuacje ustabilizować. Ludzie pierdzielą, że "łeee spokojnie, to tymczasowe, to tylko fala ludzi z wojny, która wróci do siebie", kiedy to już trwało przed 2022, a ten rok przyspieszył tylko tempo, a nawet jeśli część wróci do domu, to inni wezmą ze
  • Odpowiedz
@Reepo Bo miasto ma dobrą opinię.
Wbrew pozorom nie było źle do życia.
Ludzie z Wielkopolski często wybierali zamiast poznania wybierali właśnie Wrocław.

Do tego ludzie z Ukrainy. Politechnika Wrocławska która w teorii ma bardzo do wyniki jak na Polskę.
  • Odpowiedz
@Reepo: W Łodzi od 5 września nawet komunikacji publicznej nie będzie xD

Dodatkowo syf w tym mieście jest na gigantycznym poziomie. Katowice sobie ogarnij, niby to jest wielka aglomeracja ale tak tego nie czuć.
  • Odpowiedz
@epll: panie, ja ledwo wrocławski smog jestem w stanie przeżyć, a co dopiero jakbym miał żyć na wunglu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz