Wpis z mikrobloga

@Lawsuit: Tak, ale różnica jest taka, ze Twojemu organizmowi zejdzie z tym dłużej, wiec te cukry proste będą „uwalniały” się dłużej i w mniejszej dawce, a nie w formie dziwota? Jak przy zwykłych prostych. Zatem mniejszy zjazd i mniejsze wyrzuty insuliny
  • Odpowiedz
@Lawsuit: Tak, ale różnica jest taka, ze Twojemu organizmowi zejdzie z tym dłużej, wiec te cukry proste będą „uwalniały” się dłużej i w mniejszej dawce, a nie w formie dziwota? Jak przy zwykłych prostych. Zatem mniejszy zjazd i mniejsze wyrzuty insuliny


@Chekatomba: no nie bardzo, przykładowo taki biały ryż na 100g ma 70g węgli i około 330 kcal, ale zaledwie 4g błonnika.

Przykładowo maliny - w 100g mają ok 12g węgli - cukru prostego - 50 kcal, ale
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Tak moj błąd. Ryż to głównie zlozone. W głowie miałem biały vs brązowy. Różnica wynika głównie z ilości błonnika, który decyduje o łatwości trawienia i przyswajalności. Cukry proste same w sobie za mniej korzystne niż zlozone (tudzież bardziej szkodliwe), ale tak jak piszesz na ig ma wpływ głównie ilość niestrawinego komponentu czyli np błonnika.
  • Odpowiedz
@Lawsuit: IG to słaby wyznacznik, bardziej precyzyjny jest ładunek glikemiczny czyli ilość węgli * IG

Jeśli coś ma małe IG ale zjesz tego 2kg naraz to i tak insulina #!$%@? w kosmos
Z kolei jeśli coś ma olbrzymie IG, ale zjesz tego 20g to nic się nie stanie
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek:

aczkolwiek ludzie głoszą mity, że węgle złożone są zdrowsze. A nie są


To trochę jakby do gówna dodać wisienke na czubku i powiedzieć, że jest minimalnie lepsze niż gówno bez wisienki.
Wciąż taka np kasza jaglana która posiada jakiś błonnik, cenne minerały jak żelazo itd jest lepsza niż biały cukier, który ma tylko węgle i kalorie
  • Odpowiedz