Aktywne Wpisy
Davvs +41
Jest wyczekiwana analiza eksperta teraz wystarczy tylko odwrócić. A więc Ukraina w tym roku rozwali most Krymski i wykona udaną operację na Zaporożu a ruskie larwy może posuną się o dwie wiochy na Donbasie ( ͡° ͜ʖ ͡°) #wojna #ukraina #russiahateclub
kitek_sritek +20
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Dziecko moje wróciło ze szpitala po kilku dniach i pyta się mnie czy ugotowałem dla niego rosołek? Ja bez rosołu bo to dopiero piątek ale dziecko mnie tak wzięło za serce że od razu wziąłem się do roboty. Rosół się wstawiło wg standardowej procedury /dłuższy temat, ale jeszcze niedopracowany więc chętnie kiedyś bym podyskutował nt rosołu/ i myślę sobie zrobię mu w nagrodę coś ekstra - domowy MAKARON xD
No i tak wałkowałem to do 1 w nocy popijając drinka i wyszedł taki makaronik że szok. Smak dzieciństwa, trochę przy tym roboty jak się nie ma maszynki do krojenia ale polecam sobie zrobić.
- 350g mąki pszennej
- 3 całe jajka + 2 żółtka /biała na rano do jajecznicy/
- trochę ciepłej wody
- mąka do podsypywania cały czas żeby się nie kleiło
Pozdrawiam i miłej niedzieli smakoszom wykopowym.
ᕙ(✿ ͟ʖ✿)ᕗ
P.S. Nagroda marzenie - młody jadł całą twarzą. Powiedział że makaronik najpyszniejszy i że jestem szalony :)
zdrowia dla małego!
1. Ile czasu ci zajelo przejsc z etapu 1 do 2 wg zdjec?
2. Jak sprawnie rozwinac pokrojony rulonik? Mi sie zawsze skleja i to mordega pozniej go rozwinac
@banan5005: Pokrojenie tak cienko makaronu to wyższa szkoła jazdy, ja się z tym nieźle namęczyłam, ale moja ciocia robi to błyskawicznie, kwestia wprawy. Mój bąbelek jednak tego nie docenia i woli małe sklepowe gwiazdki.
Jak długo gotujesz rosół?
@zdzijak: 1) pytasz ile mi zeszło ugniatanie i zrobienie kulki? Dolewałem ciepłej wody po trochę i ugniatałem. Chyba tak z 20min
2) pierwszy mi się pokleił :P Potem nacierałem mąką placek z dwóch stron przed zwinięciem. Jak rozwinąłem makaron to przypruszyłem jeszcze mąką a potem na sitku otrzepałem z nadmiaru
Gotuję samo mięso z 1,5godz, zbieram szumy, dodaję warzywa i pyrka jeszcze z 2-2,5godz. Solę dopiero jak się warzywa pogotują z godzinę bo podobno im później tym lepiej. Czytałem że sól dodana od razu zatrzymuje w mięsie i warzywach smak zamiast oddać je
Komentarz usunięty przez moderatora