W jaki sposób wykorzystać tego sqla z excelem? Mowią, że analityk dobrze żeby znał m.in. excela i sqla. Mam sobie bazę danych i w jaki sposób mam te dwie umiejętności ze sobą wykorzystywać? Poprostu kopiować tabelę ze środowiska sql do excela? Czy na jakiej to zasadzie ma działać? XD Sorry za głupie pytanie, ale nie mam pojęcia na jakiej zasadzie pracuje się z excelem i sqlem #sql #excel
Poprostu kopiować tabelę ze środowiska sql do excela
@mr_ponglish: i co w ten sposób chcesz osiągnąć? Zwykle wyciągasz jakieś dane z bazy danych, a excelu obrabiasz to, aby wyglądało bardziej atrakcyjnie graficznie.
@brakslow: no tak Ale na jakiej zasadzie wyciągam te dane? Excela łączę z bazą danych czy tak jak mówię, kopiuję tabelę z bazy danych i przerzucam do excela I obrabiam?
@mr_ponglish: ja excela bardzo mało używam. Najczęściej przerzucałem już pogrupowane dane i na tym robiłem wykresy itd. Ale można wrzucić tez całość danych i na nich przygotować tabele przestawną. O ile to ma sens i tych danych nie ma jakoś dużo. Na pewno też można bezpośrednio odczytać dane z bazy za pomocą vba.
@mr_ponglish: w excelu możesz utworzyć połączenie z bazą sql pisząc zwykłego selecta, dzięki czemu nie musisz bawić się w kopiowanie wyników z sql do Excela,wystarczy odświeżenie źródła , a potem na już właściwych danych robisz wszystkie wykresy itd
@mr_ponglish: ale niekoniecznie masz to wykorzystywać na jednym wdechu znasz sql to select dane where jest potrzebne do danego zadania group by najważniejsze obiekty wyciągasz, ładujesz do excela i tu robisz podsumowanie które jest w stanie ogarnąć każdy dyrektor
Sorry za głupie pytanie, ale nie mam pojęcia na jakiej zasadzie pracuje się z excelem i sqlem
#sql #excel
@mr_ponglish: i co w ten sposób chcesz osiągnąć? Zwykle wyciągasz jakieś dane z bazy danych, a excelu obrabiasz to, aby wyglądało bardziej atrakcyjnie graficznie.
Ale na jakiej zasadzie wyciągam te dane? Excela łączę z bazą danych czy tak jak mówię, kopiuję tabelę z bazy danych i przerzucam do excela I obrabiam?
@mr_ponglish: ale niekoniecznie masz to wykorzystywać na jednym wdechu
znasz sql to select dane where jest potrzebne do danego zadania group by najważniejsze obiekty
wyciągasz, ładujesz do excela i tu robisz podsumowanie które jest w stanie ogarnąć każdy dyrektor