Aktywne Wpisy
Czy kontynuowali byście Wasz związek jeśli wasza partnerka by was uderzyła z otwartej dłoni podczas kłótni? Moja partnerka mnie uderzyła dziś pierwszy raz, jesteśmy razem już prawie 2 lata i nie wiem co o tym myśleć #zwiazki #niebieskiepaski
DrakkainenV +139
XDDDD
#pytanie #lewactwo #lewackalogika
Pisałem o 70% pensji NETTO, a nie całych kosztów., czytaj ze zrozumieniem. Innymi słowy, za każdą wypłaconą tobie złotówkę, muszę oddać państwu 70 groszy. To jest mało wg ciebie?
A nie pomyślałeś o tym, że może dzięki mniejszym kosztom, zatrudniłbym więcej ludzi? Albo może wolałbym wypłacić większą pensję pracownikowi do reki niż oddawać tę kasę państwu na zmarnowanie? Albo może obniżyć cenę mojego towaru (lub usługi) dzięki czemu
Ale jeśli chodzi o samą pensję to @Ch_K ma rację. Jeśli przedsiębiorca ma 3400 zł, które może przeznaczyć na pensję dla Ciebie, to albo dostaniesz 2000 na umowie o pracę albo 2900 na zlecenie. as simple as that. Więc nie jest tak, że to ile płaci przedsiębiorca nie ma znaczenia dla pracownika.
A w zamian dostajemy przywileje kodeksu
Przy różnicy między zarobkami z umowy o pracę i umowy cywilno-prawnej rzędu 1000 zł absolutnie nie opłaca się decydować
@Ch_K: OK, te 28% pensji brutto pracownika to nie on sam ręcznie przelewa na konto ZUSu, ale kadry w jego imieniu, natomiast to nigdy nie była i nie jest kasa pracodawcy, tylko pracownika! Zrozum w końcu: pracodawca płaci jedynie te koszty, które są po jego stronie względem pensji brutto pracownika! Ja już naprawdę
@Orkan_Ksawery: Akurat tutaj @Vealheim ma rację - bo uwzględnił "jeśli będę się badał regularnie" - wtedy racja, profilaktyka jest ZNACZNIE tańsza niż leczenie.
@Ginden: nie ma racji, on z perspektywy zdrowego człowieka zakłada, że będąc chorym na ciężki do wyleczenia nowotwór myślałby w kategorii tego, czy opłaca mu się żyć, czy nie, zaś ja zapewniam, że nie miałby takich rozterek, bo robiłby wszystko żeby się wyleczyć.
@Orkan_Ksawery: http://www.wykop.pl/link/1795874/jak-wola-umierac-lekarze-eng/
Ale po co tak kombinować, jeśli jest wysokie bezrobocie? Podkupowanie itp. się po prostu nie opłaca, bo i tak
@Ch_K: Po co? Jesteś taki dobry, że zatrudnił byś niepotrzebnych pracowników, a nie chcesz opłacić im kosztów ew. leczenia, renty lub emerytury? Nikt nie zatrudnia pracowników, którzy są mu niepotrzebni, po co więc zatrudniać kolejne osoby za zaoszczędzone pieniądze, skoro mogą zrobić to już obecni pracownicy. #fucklogic