Wpis z mikrobloga

Mircy programiści

Jaki język programowania wybralibyście do nauki jako pierwszy? Ogólnie pisanie aplikacji webowych, cmsów itp.
Siedzę na zwolnieniu i się nudzę to bym sobie czegoś spróbował.

Tylko nie PHP, błagam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#programista15k #programowanie
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Kotlin może być wykorzystywany natywnie w androidzie,

@powaznyczlowiek: nie jest natywnie wykorzystywany w androidzie, jest kompilowany do kodu java. Dlatego też musisz używać adnotacji JvmOverloads, żeby przeładowanie ogarnąć
  • Odpowiedz
. Czemu by się nie uczyć strumieni od początku?

@powaznyczlowiek: strumienie w Java, Kotlin i Scala są bardzo fajne. Niestety radość mija jak zaczynasz obrabiać nimi jakieś większe ilości danych i okazuje się że są 10x powolniejsze od zwykłej pętli for, bo JVM nie umie ich zoptymalizować. I dlatego w większości kodu naszego produktu zostały zabronione.
  • Odpowiedz
@d_u_p_a: nie mogłeś napisać tego w jednym komentarzu? ( _) a zanim dalej mi zaczniesz mówić o czym słyszałem lub nie polecam serdecznie lekturę https://kotlinlang.org/docs/native-overview.html#tutorials-and-documentation

Niestety radość mija jak zaczynasz obrabiać nimi jakieś większe ilości danych i okazuje się że są 10x powolniejsze od zwykłej pętli for, bo JVM nie umie ich zoptymalizować

@Krolik: dlaczego wy zawsze piszecie takie rzeczy bez zrobienia choćby najprostszego researchu
  • Odpowiedz
kompilatorem online, dostępnym programem treningowym

@powaznyczlowiek: program treningowy to jest jak masz napisać produkcyjny soft i musi działać, więc nie kręć chłopakowi w głowie, że sobie tutoriale poogląda i go do roboty przyjmą za to wypokowe 15k
  • Odpowiedz
@d_u_p_a: dobra ja p------e już z tobą nie gadam. Przestań mnie wołać do wyrywkowych fragmentów z poprzednich komentarzy bo tak się nie da prowadzić dyskusji

Naucz się jakoś bardziej zwięźle konstruować myśli

A czy pisałem produkcyjnie? Poczytaj moje wpisy to się dowiesz
  • Odpowiedz
ja p------e już z tobą nie gadam

@powaznyczlowiek: tak działa praca w it, trzeba konkretnie formułować zdania, a nie płakać, że ktoś Cię za słowo złapał. Nie jesteś dobrym przykładem dla OP
  • Odpowiedz
@Krolik: chłopie, istnieje 99.9% szans, że w twoich "własnych mikrobenchmarkach" użyłeś niepoprawnie niepoprawnych strumieni, bez odpowiednio skonfigurowanego JVM na jakichś z d--y danych, nie wielowątkowo...

K---a czemu ja to zawsze robię. Wkręcam się w dyskusję z wykopowymi programistami, traktuję was jak kogoś kto naprawdę ogarnia, a potem muszę słuchać takich abominacji i jeszcze, co gorsza, wyzwisk na swój temat i o czym to ja słyszałem lub nie

Może się kiedyś
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: ale to Ty nie podałeś żadnego argumentu w dyskusji. Pracowałem bezpośrednio z ludźmi takimi jak Nitsan Wakart (ten od JCTools) nad optymalizacją kodu Apache Cassandra, szkoliłem się u Martina Thompsona (ten od LMAX disruptor) a Ty mi tu wklejasz link do randomowego bloga BEZ BENCHMARKÓW i bez żadnej argumentacji stwierdzasz coś zupełnie przeciwnego niż powszechnie znane w branży. Możesz napisać że streamy są fajne, bo się szybko pisze i
  • Odpowiedz