Wpis z mikrobloga

Kilka przemyśleń po VNL:

- Mamy brąz i z tego należy się cieszyć. Czemu należy się cieszyć, bo kadra polski nadal jest w topowa kardą w siatkówce. Bycie na pudle pokazuje, że nie mamy wahań formy, że zmiany pokoleniowe nas tak nie bolą. Polska siatkówka ma się stabilnie.

- Mamy brąz i to nas niech wyleczy z tego, że jesteśmy NIEPOKANANI. Mamy silną ligę, mamy bardzo dobrych zawodników, ale nie mamy patentu na ZŁOTO. Dziennikarze zwłaszcza ci z „Prawdy Polsatu” wytworzyli wokół kadry otoczkę boskości i nieomylności i spora cześć kibiców ma klapki na oczach.

- Przed nami MŚ w PL i SLO, jesteśmy w gronie faworytów, ale nie murowanych. Patrząc realnie to FRA ma równie mocą ekipę jak nie mocniejszą.

- Mam nadzieje, że Grbiciowi porażka z USA otworzyła oczy, że „starą” Zaksą nic nie wygra. Po to ma skład 14 chłopa, aby tym logicznie zarządzać.

- Marcin Janusz. Ja je be jak czytam wypociny niektórych Mirków lub ekspertów na TT. Facet ma 27l i dopiero wchodzi na salony międzynarodowej / topowej siatkówki, aby trzymać stały poziom wypadałoby dać mu chwile czasu a nie jeden sezon. FRA Blizard/Toniutti, USA Christenson, ITA Giannelli, BRA Rezende – przy tych zawodnikach my mamy przedszkolaka na tej pozycji. Czy rozumiecie perspektywę gdzie my jesteśmy w rozegraniu a gdzie oni??
I jeszcze jedno, w VNL z tych topowych drużyn mieliśmy najgorsze przyjęcie a to mocno rzutuje, co może grać rozgrywający.

Informacyjnie:
Kadra ma wolne do 01.08. 2 tyg treningów i sparing z rep. Ukrainy w Radomiu (13.08?). Od 18-20.08 będzie memoriał Wagnera, w tym roku wyjątkowo dobrze obsadzony - Argentyna, Serbia i Iran.
Teoretycznie przed MŚ zagramy dodatkowy sparing z Argentyną (23.06).
MŚ od 26.08 – pierwszy mecz z Bułgarią.

#siatkowka
Ice_Glaze - Kilka przemyśleń po VNL: 

- Mamy brąz i z tego należy się cieszyć. Cze...

źródło: comment_1658733481KZNuRzilffNiYvp1OR85tW.jpg

Pobierz
  • 20
@Ice_Glaze: Fajnie napisałeś o tej zaksie, widać, że są potrzebne zmiany, nie warto trzymać żelaznego składu. Ale jedna uwga - trener też się uczy i chce zobaczyć jak zawodnicy grają w trudnych warunkach, kiedy nie idzie. Jak powiedział Fornal w wywiadzie dla SE - porażki dały im więcej niż zwycięstwa, zgodnie z zasadą jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz.

nie mamy wahań formy

Co?! Mecz z USA i oba
Marcin Janusz. Ja je be jak czytam wypociny niektórych Mirków lub ekspertów na TT. Facet ma 27l i dopiero wchodzi na salony międzynarodowej / topowej siatkówki, aby trzymać stały poziom wypadałoby dać mu chwile czasu a nie jeden sezon. FRA Blizard/Toniutti, USA Christenson, ITA Giannelli, BRA Rezende – przy tych zawodnikach my mamy przedszkolaka na tej pozycji. Czy rozumiecie perspektywę gdzie my jesteśmy w rozegraniu a gdzie oni??

@Ice_Glaze: totalnie się
@Ice_Glaze: @vasos: @Raveen: @czarny_matt94: A ja po prostu mam wrażenie, że nasi siatkarze (oraz siatkarki) z jakiegoś powodu grają poniżej swoich możliwości. Stąd gadanie Nikoli o tym, że musimy skupić się na sobie.

Dodatkowo, o dziurze na środku chyba gadam już od dwóch miesięcy. Ostatnio pojawiły się również wątpliwości co do pozycji libero, szczególnie jak porównamy mecz o trzecie miejsce z finałem.

Moim zdaniem VNL pokazał, że jesteśmy
Mimo że na papierze to tak nie wygląda.

@groman43: bo siatkówka to gra 7 na 7 a nie 30 na 30. Ocenianie mitycznego potencjału, można złożyć w kostkę i wcisnąć sobie w dupę, gdy DeFalco wychodzi i serwuje nam 5 asów w secie, nasze dwie największe strzelby kończą seta z 5/23 w ataku a mentalnie zespół leży i kwiczy. Jesteśmy krok za wszystkimi przede wszystkim w selekcji. Jeśli w każdy meczu
czarny_matt94 - > Mimo że na papierze to tak nie wygląda.

@groman43: bo siatkówka ...

źródło: comment_1658736842F4vMPnXRwj9xssxruitlEH.jpg

Pobierz
@groman43: Zasadnicze pytanie na ile zespół wziął na poważnie tą edycję VNL. Pamiętam z początków fazy zasadniczej, jak Bruno popełnił takie wypociny o tym, że FIVB nie szanuje zdrowia zawodników, nasi w większości to tam udostępniali na swoich IG. Także myślę, że nasi kadrowicze nie grali na 100% swoich możliwości, zwłaszcza jak się zobaczy wkurzonego Semena wczoraj jak skakał w ataku przecież on prawie tą siatkę tam przeskoczył ;) Czyli jak
@czarny_matt94: no no, Blizard jest tak #!$%@? że w zeszłym roku to on nas złamał w IO i poprowadził kadrę do złota IO a w tym roku to on głownie sypał i ma złoty medal na VNL. Może w klubach mu nie idzie ale w kadrze ostatnio się jakoś broni. Jak FRA zdobędzie medal na MŚ to będą mieli 3 medale na 4 możliwe z dwóch ostatnich lat. Ty możesz na
DeFalco wychodzi i serwuje nam 5 asów w secie

@czarny_matt94: Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć jak szybko leciały te piłki. Ponieważ raczej to nie były piłki celowane do samej linii / rogu boiska, mam wrażenie że raczej nasi przyjmujący zapuścili korzenia na boisku.

dwie największe strzelby kończą seta z 5/23

No właśnie :( Grbić to jest jednak włoska szkoła i bardziej oranie jednym składem. Z jakiś powodów wybrał tę 7 i
Ty możesz na niego pluć ale on ci macha krążkami na szyi

@Ice_Glaze: ja właśnie nie pluję, tylko pokazuję, że on na salony reprezentacyjne wszedł rok temu, jest ten sam rocznik co Janusz, więc nie widzę sensu rozkładania parasola.
@Ice_Glaze: A według mnie to jest błędne myślenie, nie godne mistrzów świata.

Czego tej reprezentacji jeszcze potrzeba, aby wygrywać?

Do reprezentacji mistrzów świata, doszło kilku młodych zawodników, doszedł też najlepszy siatkarz świata - ergo nasz skład po 2018 był dużo lepszy, niż na samych MŚ.

I jasne, zawsze kręcimy się w okół podium, ale dlaczego my ten team dalej traktujemy tak samo, jak zespół Anastasiego z 2011? Dlaczego dalej mamy mieć
ja właśnie nie pluję, tylko pokazuję, że on na salony reprezentacyjne wszedł rok temu, jest ten sam rocznik co Janusz,

@czarny_matt94: 2018 Blizard jeździ juz z kadrą FRA i gra jako zmiennik Toniuttiego a Janusz pierwsza kadrę ogląda w TV. 2018/19 Blizard z Onico srebro, Janusz 9 miejsce.

Nadal nie kumam o jakim parasolu Ty mi piszesz - w Wwa nie pada nie wiem jak u ciebie? Nie chce nikogo chronić
@Ice_Glaze: Zgadzam sie. Nalezy sie cieszyc z medalu. Ja dalbym czas nowemu trenerowi na wypracowanie jak to bedzie wygladac. On powinien miec czysta karte, a nie teraz wracac znow do czasow poprzednich trenerow, ze nie wygrywalismy.
Jak dla mnie Grbic to idealny gosciu co moze ich lepszego mentalu nauczyc, ktory jest kluczowy w meczach o stawke.
Najbardziej podobalo mi sie jego przemowienie w 1 secie z USA gdzie od razu im
@stanleymorison: Nie wiem po co to robię bo te Twoje argumenty to są OPINIE, indywidualne opinie nie podparte żadnymi faktami. Oto podsumowanie Twoich miernych piardów.

Piszesz

Ale oni na KAŻDYM turnieju od 2018 kompromitują się w ważnym meczu.

Tu masz definicje co znaczy słowo kompromitacja. SPJ

Poświęciłem się i zebrałem te KOMPROMITACJE jakie przynosi nam kadra od 4 lat.

1 .ME 2019 – pół finał porażka z Słowenią 1:3 sety
@Ice_Glaze: @vasos: @Raveen: @groman43: @czarny_matt94: Niestety prawda jest taka, że krecią robotę niestety zrobił też nam Vital wmawiając nam że do Tokio jedziemy po złoto, że jesteśmy najlepsi i w ogóle doznał jakiejś obsesji na punkcie zajebistości zespołu do tego stopnia że sam pewnie uznał ze nie musi robić zmian bo połamanym Kubiakiem zdobędzie złoto xD.

Aczkolwiek mam wrażenie że gdzieś kibicom odwaliło właśnie za Vitala kiedy
kwestia Pawiana się pojawia czy będzie w ogóle czy już nie wróci do kadry

@Aik32fr45yd: Nie wróci. Grbić wybrał inny styl gry, popatrz jaka na czasach albo na vlogach na kanale PŚ rozmawia z Marcinem Januszem. Poza tym popieram co powiedział Oskar Kaczmarczyk na Kanale Sportowym - Semen i w niedalekiej przyszłości Vilfredo Leon potrzebują piłki z wyższą parabolą, rozegranie nie musi być szybkie, ale ma być dokładne. Nikt nie mówi,
@Ice_Glaze: Tu nie chodzi o miejsce, które zajęli, tylko o styl porażki. Piszę coś o Lidze Narodów 2019? Nie. Tam pojechali młodym składem, nikt niczego nie oczekiwał - brąz był aż nadto. Wszyscy przekonywali, że narodził się team, który nie pęka i jest absolutnym topem, a podczas wielu imprez, w kluczowych momentach okazywało się, że czegoś brakuje, że siada im psycha.

Ty każesz siedzieć cicho i cieszyć się z wyniku, a
@stanleymorison

tylko o styl porażki

Po to się #!$%@?łem nawet z wynikami poszczególnych setów aby pokazać Ci te porażki to kompromitacja. Czy widzisz różnice przegrać seta do 13:25 a przegrać 35:37?? Czy to nie ma różnicy?

Wszyscy przekonywali, że narodził się team

Czytaj ze zrozumieniem. Już w pierwszym wpisie jest o tym że, wielu dziennikarzy napompował balonik do absurdalnych rozmiarów.

Ty każesz siedzieć cicho

Gdzie Ci tak napisałem?? Proszę o cytat.

Skoro