Wpis z mikrobloga

@SaintWykopek: mieso do burgera to nie jest mielone z lidla za 6.69


@2zycie: a dlaczego nie? Burger to prosty fast-food, to nie stek że jakość mięsa jest aż tak ważna. Jak mięso ma dobre proporcje - a takie mielonki z reguły mają, to poprawną techniką zrobię lepszego burgera niż większość „burgerowni”. Niektóre potrawy są zajebiste właśnie dzięki ich prostocie, a prześciganie się przez knajpy w ich skomplikowaniu to tylko perwersja
  • Odpowiedz
@RZM_4: zmieszanie mięsa z solą na długo przed smażeniem zrobi Ci z kotleta kiełbachę a nie kruchego burgerka. Mięso będzie gumowe. Wiele knajp tak robi, bo pewnie znacznie łatwiej zamieszać wielki kibel mięcha, a potem tylko porcjować i potem takie gumowe lacie chodzą po 40zł w fudtrakach
  • Odpowiedz
@SaintWykopek: do wołowiny sól i pieprz właściwie, ale do wieprzowiny (tak, robię też wieprzowe burgery) dodaję też trochę czosnku, paprykę słodką i odrobinę jakiegoś sosu BBQ lub podobnego. Wieprzowina staje się bardziej soczysta i ma więcej smaku.
  • Odpowiedz