Aktywne Wpisy
PeterWeiss +1203
#ciekawostki #medycyna #neurobiologia #silownia
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Ćwiczysz mięśnie, budujesz... neurony: nowe odkrycie z MIT
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
mirko_anonim +13
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
6 rok razem, brak oświadczyn i moje zdziwienie. Jestem ciekawa, jak na to spojrzą inni.
Jesteśmy razem 5 lat, oczywiście mieszkamy razem. Przez pierwsze 3-4 rozmawialiśmy o zaręczynach i wiedziałam, że to się pewnego dnia stanie, ale nie miałam parcia. Czułam, ze to musi przyjść samo, nie ma co pośpieszać. Potem przestał podejmować temat. Ja mam poglądy w tych kwestiach tradycyjne. Nie chcę tłumaczyć bez sensu, po prostu
6 rok razem, brak oświadczyn i moje zdziwienie. Jestem ciekawa, jak na to spojrzą inni.
Jesteśmy razem 5 lat, oczywiście mieszkamy razem. Przez pierwsze 3-4 rozmawialiśmy o zaręczynach i wiedziałam, że to się pewnego dnia stanie, ale nie miałam parcia. Czułam, ze to musi przyjść samo, nie ma co pośpieszać. Potem przestał podejmować temat. Ja mam poglądy w tych kwestiach tradycyjne. Nie chcę tłumaczyć bez sensu, po prostu
taki nagłówek mamy na stronie głównej gazeta.pl
jaka jest prawda? :)
czy faktycznie "wszystko ostatnio się psuje"?
a może kiedyś też się psuło (ja np. z dzieciństwa pamiętam ciągłe awarię i przerwy w dostawie wody, prądu, a czasami nawet TV)?
a może teraz więcej rzeczy potrzebujemy i siłą rzeczy więcej rzeczy może się psuć?
a może (moim zdaniem najważniejsze) w dobie mediów elektronicznych i "dziennikarzy-stażystów" pracujących za "wpiszesz to sobie do cv", z każdego gówna robi się sensacyjny news, który w 15 minut obiega całą Polskę i dzięki temu wiem, że Pani Oli z Częstochowy bankomat nie wypłacił kasy, Pani Czesławowi z Olsztyna odłączyli wodę bo pękł zawór pod blokiem, a Pan Janusz z Torunia od dwóch dni nie ma internetu bo kuna przegryzła kabel? Kiedyś wszyscy mieliby to w dupie, a normalne gazety nie produkowały takich newsów - a teraz jak tylko komuś nie wyjdzie przelew z banku albo sms z smartfołna to wie o tym cały świat bo trzeba o tym napisać na fejsie (koniecznie dodając "oszuści"), a ubrani w wyciągnięte sweterki stażyści z tego czy innego portalu zrobią z tego news na pierwszą stronę?
jak jakimś cudem nie będzie żadnej awarii bądź wypadku samochodowego to zawsze można zrobić news, że coś ostatnio dużo tych awarii lub wypadków :)
#neuropa
#ragekageradzi
co wy na to drodzy czytelnicy? :)
@RageKage: no i co, że mają taki sweterek to są gorsi?!
Komentarz usunięty przez autora
jak sobie człowiek wejdzie na wyborcza.biz to może poczytać takie newsy:
to już w ogóle jest porażka, wyciąganie brudów na ojca lub dziadka, co w
ponadto cyna bezołowiowa jest szczególnie uciążliwa w lutowaniu powierzchniowym elementów