mireczki, GPU mi wzięło i umarło więc musze teraz nabyć nowe, jednak nie mogę się zdecydować która karta biorąc pod uwagę stosunek cena/performance i cena/jakość jest najbardziej opłacalna? #komputery #pcmasterrace #hardware #pytaniedoeksperta #gaming
@ReevoX: rzeczywiście 6900XT od Powercolor jest za 3999 w X-Komie, tylko problem w tym że musiałbym od razu dokupić zasilacz bo mój obecny ma 700w a to kolejne 600-700zł, a chciałem wydać 4-4,5k max :(
Taki stosunek cena/performance czy tam cena jakość to za prosta sprawa. Ja podchodził w sposób taki: "Jaka karta spełnia moje wymagania i ma najlepszy stosunek cena do jakości". Bo patrząc w sposób cena/fps to najlepiej wypadają karty typu 6600 xt albo nawet 6500 XT bo mozna je wyrwac za 8 stów a są jako takie.
1 punkt to rozdzielczość monitora i oczekiwana prędkość odświezania.- Tutaj jeśli chcesz 2k to trzeba mocniejsza grafę,
@ViiV01234: Zasilacz 700 W ale jakiej firmy? Jaki ma certyfikat sprawności. Dobre 700 W na lajcie obleci 6900 xt. Jeszcze napisz jaki procesor masz i czy podkrecasz
@ViiV01234: No to ja bym szedł prawdopodobnie w rtx 3070 ti. Mała różnica wydajności względem 3070 ale te 200 zł można dopłacić. Ja na swoim 750W zasilaczu miałem rtx 3090 i rx 6900 xt bez najmniejszego problemu. Także jak masz dobrej firmy to jest szansa że by śmigało też.
@ViiV01234: Chyba ze długoterminowo chcesz to wez 3080 12 GB i miej w głowie ze trzebabedzie wymienic procesor np za rok. Jeśli byłyby np udane nowe procki od intela albo od AMD.
@Linijkarz_z_Lotusa: chciałbym żeby wytrzymała do 2025/2026 przynajmniej na high ustawieniach w gierkach. procka chcialem wymieniac juz w tym roku ale sie pojawily wazniejsze wydatki ( ͡º͜ʖ͡º)
@ViiV01234: Na komputroniku wisi bardzo dobra 3070 Gigabyte Gaming OC za 3099. Za rejestrację karty na stronie Gigabyte rok gwarancji więcej czyli wydłuża się do 4 lat. Na zasilaczu 700w pójdzie z dużym zapasem. Poza tym możesz sam sprawdzić obojętnie jakim kalkulatorem PSU.
@Arowcze: wlasnie chcialem teraz cokolwiek innego tylko nie gigabyte bo karta zdechla idealnie po skonczeniu gwarancji. prawdopodobnie wezmę Palita 3070 i za jakies dwa lata zmienię razem z zasilaczem na serie 4xxx
#komputery #pcmasterrace #hardware #pytaniedoeksperta #gaming
która karta wydaje się najbardziej opłacalna?
Ewentualnie poszukać rtx 3080 ale z 12gb.
1 punkt to rozdzielczość monitora i oczekiwana prędkość odświezania.- Tutaj jeśli chcesz 2k to trzeba mocniejsza grafę,
@Linijkarz_z_Lotusa: 1080p 144hz
https://allegro.pl/oferta/outlet-zasilacz-seasonic-focus-gx-850w-80-plus-12260163071
A obecny zasilacz sprzedaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na zasilaczu 700w pójdzie z dużym zapasem. Poza tym możesz sam sprawdzić obojętnie jakim kalkulatorem PSU.