Wpis z mikrobloga

@ladzik: Przepis bardzo prosty
1. Jeden tydzień w lodówce, obtoczony w soli. Codziennie odlewasz wodę i uzupełniasz brakującą sól
2. Jeden tydzień w lodówce, obtoczony w cukrze. Codziennie odlewasz wodę i uzupełniasz brakujący cukier
3. Myjesz i obsuszasz boczek
4. przyprawy to: sól, pieprz, suszona papryka, płatki chili.
5. dokładnie nacierasz z każdej strony
6. zawijasz i wiążesz przędzą masarską
7. Można owinąć gazą
8. Ja potem 3 tygodnie dojrzewałem ją
  • Odpowiedz
@el_capitano_grande: hmmm... jak schab robię, to w soli trzymam dobę, staram się nie trzymać dłużej niż 2 doby, bo jest za słone jak dla mnie. Po tygodniu to chyba już całkiem bym nie był w stanie zjeść. Schab po tygodniu dojrzewania jest ok, po trzech to mam wrażenie, że robi się już za twardy i mniej smaczny.
Ja do przypraw lubię dodać kolendrę. No i w moim przepisie sporo czosnku jest.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@el_capitano_grande: czego niby śmiechu warte, szacun! Jaka temperatura s piwnicy? Bo zacząłem myśleć, czy u mnie miałoby to rację bytu, ale chyba tylko na jesień/zimę, bo inaczej za gorąco (nie mam piwnicy).
  • Odpowiedz