Wpis z mikrobloga

Putin zakończył 300 letni okres neutralności Szwecji. To wyczyn którego nie udało się dokonać nawet Hitlerowi czy Stalinowi. Brawo.

#ukraina #rosja
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Maciek5000: ta szwedzka neutralność to tylko na papierze, społeczeństwo szwedzkie i rząd nieoficjalnie wspierał Hitlera, pomagał omijać embarga i ogólnie kibicowali Niemcom.
Dopiero pod koniec wojny, jak Niemcy przegrywały zaczęli zmieniać orientację.
  • Odpowiedz
ta szwedzka neutralność to tylko na papierze, społeczeństwo szwedzkie i rząd nieoficjalnie wspierał Hitlera, pomagał omijać embarga i ogólnie kibicowali Niemcom.

@Polinik: Przykładem ewakuacja Żydów z Danii do Szwecji.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 897
@Polinik: bzdura kompletna, Szwecja poza handlem stalą i bronią (dla obu stron zresztą) na rzecz III Rzeszy sie nie angażowała. Ilość szwedzkich ochotników w Waffen SS jest śmiesznie mała. Naśadowców Nazizmu też było u nich symboliczna ilość. Aliantom z kolei Szwecja przekazywała od początku niemieckie szyfrówki które szły przez ich kable. Przyjmowali też uciekających Żydów z innych krajów a nawet aktywnie sami ich kanałami dyplomatycznymi ściągali.
Kiedyś chciałem Szwedowi w
  • Odpowiedz
@jast:

Kiedyś chciałem Szwedowi w internetowej dyskusji tak dowalić jak próbujesz, ale jak zrobiłem sobie risercz to zobaczyłem, że nie bardzo jest czym.<

Typie, nie na tym polega internetowa dyskusja. Nie zesraj się #pdk ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
ta szwedzka neutralność to tylko na papierze, społeczeństwo szwedzkie i rząd nieoficjalnie wspierał Hitlera, pomagał omijać embarga i ogólnie kibicowali Niemcom.

Dopiero pod koniec wojny, jak Niemcy przegrywały zaczęli zmieniać orientację.

@Polinik: Masz i się dokształć bo głupoty gadasz jak potłuczony.
G.....n - > ta szwedzka neutralność to tylko na papierze, społeczeństwo szwedzkie i r...
  • Odpowiedz
@General_Patton: @jast:
Ciekawe, ciekawe, zwłaszcza, że jak się pójdzie np. do muzeum marynarki wojennej w Karlskronie to jest cała sala poświęcona postawie Szwedów w czasie 2WŚ, gdzie sami Szwedzi przyznają, że sympatyzowali z Niemcami jako społeczeństwo i z 3 Rzeszą jak państwo.
Ale wykopki wiedzą lepiej. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
Ale wykopki wiedzą lepiej. ¯_(ツ)_/¯

@Polinik: to historia wie lepiej. Szwedzi nie mieli wyboru na początku wojny, jeżeli chcieli nie mieć martwych obywateli i zniszczonych miast. Musieli współpracować z 3 Rzeszą. Jakbyś poświęcił 40 minut swojego życia na link, który podałem oraz na kolejne 2 części to byś uzupełnił swój brak wiedzy, ale lepiej zaparcie trzymać się swojej wersji wydarzeń bo tak jest prościej, co nie?
  • Odpowiedz
@General_Patton: poświęciłem parę godzin na zwiedzanie muzeum i tam było wprost zapisane, że społeczeństwo szwedzkie sympatyzowalo z niemieckim bo czuli więź z narodem nordyckim. Nie było to pod przymusem czy ze strachu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Polinik: w muzeum Marynarki Wojennej nie byłem, ale byłem w Muzeum Armii. Jest tam fragment o negatywnych postawach Szwedów i takie oczywiście były, co zresztą napisałem, ale na tle reszty nieokupowanej Europy jakichś powodów do głębokiego wstydu nie mają.
  • Odpowiedz
@Walenciakowa hurr duurr powinni się sprzeciwić i zostać podbici w 10dni

Wygraliby honor

Polakom ciężko jest pojąć że ta neutralność to kalkulacja

@marekrocki2 taka kalkulacja, że dzieki takiemu podejściu Hitlerowi łatwiej było niszczyć Europę.
Jak cię będą bić na ulicy to nie wołaj o pomoc, zrozum, że jak grupa ludzi będzie tylko patrzeć i podawać napastnikom pałki i kamienie, żeby bardziej cię skrzywdzić, też powiesz, że to była kalkulacja? Czasami
  • Odpowiedz
społeczeństwo szwedzkie sympatyzowalo z niemieckim

@Polinik: no tak. Dlatego dawali schronienie żydom z Danii i Norwegii oraz mieli bardzo małą ilość ochotników do Waffen SS.. Może warto też coś poczytać, obejrzeć niż kierować się opinią jakiegoś jednego muzeum?
  • Odpowiedz