Aktywne Wpisy
wfyokyga +49
Beunos Aires
Tja88 +3
Can I fix her?
Podoba się dla mnie.
#pytaniedoeksperta #psychiatria #psychologia #tinder #rozowepaski #zwiazki
Podoba się dla mnie.
#pytaniedoeksperta #psychiatria #psychologia #tinder #rozowepaski #zwiazki
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Skoro jedyna metoda na zmniejszenie inflacji, to podniesienie stóp procentowych ponad jej poziom, to dlaczego inne (mądrzejsze) gospodarki tego nie robią?
#ekonomia #banki #stopyprocentowe #kredythipoteczny #inflacja #bankowosc #gospodarka
@powodzenia: Liczono się z inflacją, ale nie aż takiego kalibru.
Lockdownowa Portugalia ma mniejszą inflację od nie lockdownowej Szwecji.
Ceny paliw wzrosły na całym świecie z obiektywnych względów(popyt przewyższył podaż). W niektórych miejscach(orlen) na świecie ceny przewyższyły jednak ten światowy wzrost, ale
@piter12: Najskuteczniejszą metodą walki z inflacją nie jest zmiana stóp procentowych - tylko zapobieganie jej. Manipulowanie przy stopach to już leczenie choroby w sposób doraźny.
Warto też zaznaczyć, że inflacja na niskim poziomie - sama w sobie jest niegroźna, a nawet wskazana. Ot tak sobie już ten świat skonstruowaliśmy, że ciągły , ale powolny spadek wartości pieniądza - pobudza do wypuszczania kasy na rynek w
Cholipka to co z nowym wałem xD
Rząd ma chyba fuchę z Comarchem na zmiany w finansach, żeby ciągle upgrady brać xD
po drugie to porównujesz PLN do EUR i USD, 2 najważniejszych walut na świecie o nieporównywalnie ważniejszym znaczeniu, z instytucjami które nie są kabaretem jak Glapa. USD to w ogóle do kwadratu bo jest de
@charlie1919: i wszystkie poprzednie, niestety ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Tu masz np. niedawno opublikowany artykuł w którym człowiek z noblem z ekonomii mówi że podnoszenie stóp daje bardzo niewiele https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-23/stiglitz-says-us-rate-hikes-killing-economy-won-t-fix-inflation
Skonczy sie
@piter12: Nie mam wykształcenia w tym temacie, ale z tego co się interesowałem, to... Duże stopy procentowe to spowolnienie gospodarcze. Ludzie, prawie każda firma leci na kredytach, więc koszt obsługi tego zadłużenia jest coraz większy (wraz ze wzrostem stóp procentowych). Większy koszt działania -> mniej $$ zostaje w firmie. Niektóre firmy nie są w stanie tak po prostu zwiększyć dochodów, nie są w stanie przerzucić kosztów
+ drugi filmik:
[Principles for Dealing with the Changing World Order by Ray Dalio](https://www.youtube.com/watch?v=PHe0bXAIuk0&list=#!$%@?)