Wpis z mikrobloga

Pytanie do wegan i wegetarian. Próbujecie przekonać wszystkich, żeby nie jedli mięsa. Podajecie, że koszty produkcji mięsa są bardzo duże, że jest to nieekologiczne itd. Dlaczego więc wasze roślinne zamienniki i inne rzeczy w markecie są dwa i więcej razy droższe od mięsa? Jak to ma mnie przekonać?
#wegetarianizm #weganizm #ekologia
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pytanie do wegan i wegetarian. Próbujecie przekonać wszystkich, żeby nie jedli mięsa

@gennarosavastano: chyba dużo skuteczniejsze byłoby częstowanie ludzi dobrą wege szamką i pozytywny przykład, a nie #!$%@? się komuś w talerz z neofickim zacięciem¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@gennarosavastano: trend natomiast jest taki, jak ze wszystkim. Im więcej ludzi w to wchodzi, tym jest to tańsze. Rynek tego typu produktów dopiero zaczyna się mocno rozwijać. A co do wciskania swoich ideologii - odwieczna walka dwóch wyjątkowo skrajnych stron.
  • Odpowiedz
@l_Grela_l nie do końca, rozmawiałem kiedys z przedstawicielem firmy Polsoja, i spytałem się go dlaczego cena produktów sojowych jest tak wysoka, usłyszałem że technologia do produkcji wędlin sojowych itp. jest bardzo droga dlatego cena nie może być niska bo się nie opłaca wtedy.
  • Odpowiedz
a dlaczego ich zamienniki nazywają się burger, schabowy, kiełbasa, smalec z fasoli xD

@doznanie: bo w takiej formie są podawane. Do pizzy z salami też się tak #!$%@? czy po prostu jesteś hipokrytą i ci z tym dobrze?
  • Odpowiedz
@gennarosavastano: Te zamienniki to w większości gówno. Najgorszy błąd diety wege, to jedzenie tych przetworzonych, syfiastych zamienników z białkiem niskiej jakości (np. glutenem) oraz dużymi ilościami soli, zamiast gotować samemu i jeść zbilansowane posiłki, które będą oparte na pełnowartościowych składnikach
  • Odpowiedz
@gennarosavastano: nie ma dopłat. Inna skala. Mniejsza konkurencja. Wiedzą, że mogą trzy wege kiełbaski kosztować 13 zł a i tak ktoś je kupi

A co do wpływu na środowisko- to masowe hodowle są problemem. Nie wiem jak krowa na łąca (dają naturalny nawóz by ziemia nie była tak wyjałowiona) ma zniszczyć świat. Mówi się o ilości zbóż jakie zwierzęta zjadają, ale z tego co wiem, to są zboża o jakości
  • Odpowiedz
@gennarosavastano: Ale grubo się przestrzeliles z tym UE xd

UE i poszczególne kraje robią jedynie wszystko żeby przypodobać się rolnikom w tym hodowcom

Już ludzie pisali o chociażby efekcie skali,
czy to ze wcale tych zamiennikow nie trzeba jeść ale najważniejszy powod dlaczego mięso i produkty odzwierzęce jest takie tanie jest prozaiczny: jest to na każdym
  • Odpowiedz
@gennarosavastano: Od paru lat ceny wege zamienników stabilnie spadają, bo jest na nie większy popyt i rośnie konkurencja. Pamiętam że jeszcze 10 lat temu znaleźć coś wegańskiego w markecie typu biedronka było możliwe tylko na dziale z warzywami :D już nie mówiąc o kosmicznych cenach zamienników mleka. Teraz jest sporo róznego rodzaju zamienników w każdej sieci, nie tylko na dedykowanym regale w carrefourze czy innej almie. Co do postawy to
  • Odpowiedz
@gennarosavastano: mala produkcja, czesto “reczna”, czasem pewnosc ze pracownicy maja godne zarobki a nie jakies minimalne, czasem turbo ekologiczne skladniki. A czasem #!$%@? w dupe wegan, bo cos nowego to kazdy sie rzuci zeby sprobowac xD

Ano i inflacja nie pomaga.

Ps: 5 lat weganizmu, nikogo nigdy nie ocenilem ze zre mieso albo cokolwiek innego. #!$%@? mnie to boli.
  • Odpowiedz
@doznanie: Ja Ci wytłumaczę dlaczego tak się nazywają (moim zdaniem) pomijając że to pytanie jest tak przewałkowane na tagu że serio wystarczyłoby przejrzeć tagi bo pojawia się mega często :) po pierwsze wielu wegetarian/wegan zrezygnowało z mięsa z powodów zdrowotnych lub po prostu tęskni za danym smakiem jednocześnie nie chcąc/nie mogąc wrócić do mięsa. Raczej większość z nas wychowywała się na mięsie (w mniejszym lub większym stopniu) i czasami by
  • Odpowiedz