Wpis z mikrobloga

Pytanie do wegan i wegetarian. Próbujecie przekonać wszystkich, żeby nie jedli mięsa. Podajecie, że koszty produkcji mięsa są bardzo duże, że jest to nieekologiczne itd. Dlaczego więc wasze roślinne zamienniki i inne rzeczy w markecie są dwa i więcej razy droższe od mięsa? Jak to ma mnie przekonać?
#wegetarianizm #weganizm #ekologia
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gennarosavastano: nie odniosę się do przekonywania itd bo mam wywalone na to co inni jedzą, ale:

Dlaczego więc wasze roślinne zamienniki i inne rzeczy w markecie są dwa i więcej razy droższe od mięsa

bo są produkowane w małych ilościach i dostosowanie linii produkcyjnych do małej ilości produktów powoduje że koszt per opakowanie jest większy
  • Odpowiedz
@gennarosavastano a co, myślisz, że wszyscy weganie i wegetarianie powinni utworzyć jakiś fundusz na dofinansowanie mięsożercom Beyond Meat? xD

Plus rezygnując z mięsa wcale nie trzeba stosować gotowych "roślinnych zamienników" ze sklepu, nikt tego nie sprawdza xD
  • Odpowiedz
@Meritneit: @l_Grela_l: @cytmirka:
Oczywiście są wyjątki od reguły, ale to nie mięsożercy siłą za pomocą UE narzucają dziwne przepisy, to nie mięsożercy robią inbę w internecie albo na protestach, jak jakaś knajpa nie ma wegetariańskiej pozycji w menu albo bio. Ale ogólnie bardziej interesują mnie te ceny niż światopogląd
  • Odpowiedz
@gennarosavastano: Dobra tam, nie siedze w polityce ale ja nigdy nikomu nie narzucałam ani nie próbowałam przekonać nikogo do niejedzenia mięsa, natomiast na co dzień średnio kilka razy w miesiącu spotykam się z naśmiewaniem z tego co jem, że jem zielsko, że mięsko takie pyszne i na pewno mam ochotę, że trzeba jeśc mięso żeby być zdrowym XD Więc z doświadczenia akurat to mięsożercy narzucają mi co mam jeść
  • Odpowiedz
@gennarosavastano nigdy w życiu nie słyszałam o żadnym proteście pod knajpą bez wege dań, inby ideologiczne widziałam wyłącznie na wege grupkach na fb, gdzie jakby z zasady są to miejsca do dyskusji na ten temat, ale tak poza tymi grupkami to nie trafiam jakoś na takie rzeczy ¯_(ツ)_/¯

A co do cen, no to już wytłumaczyli. Popularność wzrasta i ceny się normują, natomiast wcale nie trzeba kupować gotowych wege parówek, kotletów
  • Odpowiedz
@gennarosavastano: Nie mówię że Ty wyśmiewasz, tylko że ogólnie na co dzien spotykam się z chamskimi odzywkami od mięsożerców na temat tego że jem na przykład tartę z warzywami w sosie a nie pieczonego świniaka XD To tak samo jak dowalić się do tego czemu ktoś na kolację woli zjeść pizzę zamiast kanapek z serem i pomidorem xD
  • Odpowiedz
@gennarosavastano: ale kto promuje te wegańskie zamienniki? Chyba tylko producenci tychże (co jest zrozumiałe). Większość wegan/wegetarian których znam je coś takiego od święta, na co dzień sami sobie gotują, a nie kupują gotowce.
  • Odpowiedz
@gennarosavastano: jest chyba kilka powodów:
1. Mięso jest produkowane od dawna i to na masową skalę, więc proces produkcji jest dużo bardziej zoptymalizowany oraz korzysta z ekonomii skali
2. Produkty mięsne są dużo bardziej dofinansowywane przez rząd niż produkty roślinne (orzynajmnie jak kiedyś patrzyłem na jakieś statystyki z USA)
3. zamienniki broslinne to relatywna nowość z którą miała bardzo duży koszt R&D więc cena jest wysoka żeby spłacić początkowa inwestycjew
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@gennarosavastano: byłem wege 2 lata i miałem totalnie w dupie, że wszystko wokół nie byli. Robiłem to dla siebie. Co do cen to nigdzie nie znajdziesz ziemniaków taniej niż mięso. Ile ty płacisz za ziemniaki mordo? xD
Jeśli chodzi o całą dietę to faktycznie wychodzi mega taniej jak jadasz daal, curry, chilli.
  • Odpowiedz