Aktywne Wpisy

Leniek +176
Przeciwko nocnej prohibicji protestować może tylko łeb przeżarty alkoholem na wylot.
Bo żeby ta prohibicja w czymkolwiek przeszkadzała to trzeba spełniać wszystkie poniższe warunki:
- Nie mieć pieniędzy na kulturalne spożywanie alkoholu w knajpach / klubach
- Być pierdołą która nie potrafi kupić alkoholu przed imprezą
- Chlać na umór za każdym razem, bo tylko wtedy nie da się przewidzieć ile tego alkoholu potrzebujesz
- Być uzależnionym i nie móc mieć w domu zapasu alkoholu bo kusi
Bo żeby ta prohibicja w czymkolwiek przeszkadzała to trzeba spełniać wszystkie poniższe warunki:
- Nie mieć pieniędzy na kulturalne spożywanie alkoholu w knajpach / klubach
- Być pierdołą która nie potrafi kupić alkoholu przed imprezą
- Chlać na umór za każdym razem, bo tylko wtedy nie da się przewidzieć ile tego alkoholu potrzebujesz
- Być uzależnionym i nie móc mieć w domu zapasu alkoholu bo kusi
źródło: image
Pobierz
vieniasn +640
wziąłem zły ryż i ten brązowy się gotuje pół godziny zamiast 15 minut ludzie złoci jednak co biały to biały

Różowa ma za niedługo rozmowe na junior QA testera, wiecie jakich pytań techicznych może sie tam spodziewać?
- co zrobisz, gdy zgłosisz buga a programista powie ze u niego działa
- co to jest przypadek testowy
- co powinno zawierac dobre zgłoszenie defektu
- cykl życia błędu
- różnica między severity a
Ogolnie ja jak testuje Junior QA to lubie z nimi posiedziec w konsoli/networku webowym i pytam o rozne bledy, statusy, requesty, returny etc
Obstawiam, że mylisz HTTP z HTML ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ani jedno, ani drugie nie jest potrzebne żeby nauczyć się pracy z API.
A ogólnie naukę testowania API polecam. Prosta rzecz, a ogólnie bardzo popularna.
- severity vs prority
- co powinno zawierać zgłoszenie błędu
- przypadki testowe dla pola do logowania
- techniki testowania
- co to jest API
@diarrhoea: Nie no bez przesady xd Ale zgodnie z moją wiedzą do api używa się metod http (albo przynajmniej można?). Na praktycznie każdym kursie api jest też http.
Mam w planach tę naukę, bo też widać że wiele firm poszukuje testera z Postmanem, RESTem albo SOAPem.
xD
No bo z dobre 3 lata mówiłeś, że się zbierasz do SQL bo to dla programistów / testerów automatyzujących. Gdzie, bazy dla juniorów są podstawą.
Teraz piszesz, że problemem z nauką api są metody HTTP (gdzie każdy kurs je opisuje, dodatkowo jest ich kilka a sama nazwa metody mówi, co ona robi. Jak np. delete służy do usuwania).
Nie wiem o co chodzi, ale generalnie twierdzisz, że nie zrobisz
Po pierwsze nigdy nie mówiłem, że SQL jest dla programistów albo testerów automatyzujących, mówiłem, że API jest związane z automatyzacją.
Po drugie jeśli już to "do sqla zbieram się" od roku, fakt trochę długo, ale w końcu ogarnąłem co chcę a teraz praktykuję dla wprawy. Chyba, że chodzi Ci, że 3 lata pracuję i się
Wiele razy pokazywałeś, że nawet nie poczytałeś o tym, o czym mówisz. ¯_(ツ)_/¯
Rób sobie co chcesz, serio. Ale pisanie bzdur jest niestety problemem, bo ludzie to czytają i potem wierzą.
A co do wymagań wobec juniorów - obecnie ich zatrzęsienie sprawia, że spokojnie możesz wymagać podstaw programowania na stanowisko junior testera manualnego. Znajdziesz i tak co najmniej kilkunastu kandydatów, którzy spełnią to kryterium. Api jest proste, cholernie przydatne w