Aktywne Wpisy

MonazoPL +45
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Przy okazji, ruszyła R E K O R D O W A promocja! Za założenie darmowego konta Revolut dostaniesz
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Przy okazji, ruszyła R E K O R D O W A promocja! Za założenie darmowego konta Revolut dostaniesz
źródło: Revolut 175 zł
Pobierz

Różowa ma za niedługo rozmowe na junior QA testera, wiecie jakich pytań techicznych może sie tam spodziewać?
- co zrobisz, gdy zgłosisz buga a programista powie ze u niego działa
- co to jest przypadek testowy
- co powinno zawierac dobre zgłoszenie defektu
- cykl życia błędu
- różnica między severity a
Ogolnie ja jak testuje Junior QA to lubie z nimi posiedziec w konsoli/networku webowym i pytam o rozne bledy, statusy, requesty, returny etc
Obstawiam, że mylisz HTTP z HTML ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ani jedno, ani drugie nie jest potrzebne żeby nauczyć się pracy z API.
A ogólnie naukę testowania API polecam. Prosta rzecz, a ogólnie bardzo popularna.
- severity vs prority
- co powinno zawierać zgłoszenie błędu
- przypadki testowe dla pola do logowania
- techniki testowania
- co to jest API
@diarrhoea: Nie no bez przesady xd Ale zgodnie z moją wiedzą do api używa się metod http (albo przynajmniej można?). Na praktycznie każdym kursie api jest też http.
Mam w planach tę naukę, bo też widać że wiele firm poszukuje testera z Postmanem, RESTem albo SOAPem.
xD
No bo z dobre 3 lata mówiłeś, że się zbierasz do SQL bo to dla programistów / testerów automatyzujących. Gdzie, bazy dla juniorów są podstawą.
Teraz piszesz, że problemem z nauką api są metody HTTP (gdzie każdy kurs je opisuje, dodatkowo jest ich kilka a sama nazwa metody mówi, co ona robi. Jak np. delete służy do usuwania).
Nie wiem o co chodzi, ale generalnie twierdzisz, że nie zrobisz
Po pierwsze nigdy nie mówiłem, że SQL jest dla programistów albo testerów automatyzujących, mówiłem, że API jest związane z automatyzacją.
Po drugie jeśli już to "do sqla zbieram się" od roku, fakt trochę długo, ale w końcu ogarnąłem co chcę a teraz praktykuję dla wprawy. Chyba, że chodzi Ci, że 3 lata pracuję i się
Wiele razy pokazywałeś, że nawet nie poczytałeś o tym, o czym mówisz. ¯_(ツ)_/¯
Rób sobie co chcesz, serio. Ale pisanie bzdur jest niestety problemem, bo ludzie to czytają i potem wierzą.
A co do wymagań wobec juniorów - obecnie ich zatrzęsienie sprawia, że spokojnie możesz wymagać podstaw programowania na stanowisko junior testera manualnego. Znajdziesz i tak co najmniej kilkunastu kandydatów, którzy spełnią to kryterium. Api jest proste, cholernie przydatne w