Wpis z mikrobloga

Krótka historia dwuletniego #xiaomi mojej siostry:

- Wtorek: Zaczyna świrować wyświetlacz: w trakcie rozmowy (i po), przy odsunięciu od twarzy nie daje się uruchomić ekran, tak jakby czujnik zbliżeniowy nie reagował.
- Czwartek rano: siostra pokazuje mi telefon wygięty w banan. Pytam, czy na nim nie siadła, pada odpowiedź: "Nie".
- Czwartek wieczorem: "Ekran mi się odkleił" - "Folia?" - "Nie, ekran."
- Piątek: Widzę telefon jak niżej.

#elektronika #telefony
teh_m - Krótka historia dwuletniego #xiaomi mojej siostry:

- Wtorek: Zaczyna świro...

źródło: comment_1655277458TQoJQ9JlOSbO8Ev0vBv7QC.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@teh_m: w większości modeli bateria jest przyklejana do ramy od strony tylnej klapki i gdy puchnie, odkleja tylne szkło a nie ekran.

Co to za model? Być może siostra wciska kit i uszkodziła telefon fizycznie, albo po prostu felerny egzemplarz ze źle nałożonym klejem.
  • Odpowiedz
@teh_m: typowa konstrukcja - bateria jest przyklejona do ramy, która oddziela ją od ekranu. Spuchnięcie baterii może albo spowodować odklejenie tylnej klapki albo wygięcie ramy (w co wątpię, producenci projektują je jako najbardziej wytrzymałe elementy).

Także prawie na pewno bateria nie jest spuchnięta. Ściągnij tylną klapkę, zerknij. Ekran przyklej klejem do ekranów i telefon nadal będzie działać.
K.....0 - @teh_m: typowa konstrukcja - bateria jest przyklejona do ramy, która oddzie...

źródło: comment_1655279361JC8aY7TBuM5KjAm6sA5lU0.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@teh_m: Dwuletni to on nie jest, skoro był kupiony nieco ponad 2 lata temu, a telefon wyszedł w 3. kwartale 2017.
Albo był wcześniej używany, albo długo przeleżał na magazynie.
  • Odpowiedz
@elemenTH: Nie, ona się obchodzi ze sprzętem bardzo delikatnie, więc jedyne, co by temu telefonowi mogło zaszkodzić, to makijaż z twarzy.
Nie mam takiego wkrętaka w domu, bo bym zdjął tylną ściankę i zobaczył dokładnie o co chodzi, ale odkleiłem trochę bardziej ekran i jest widoczne (i wyczuwalne) wybrzuszenie, więc na 100% bateria... Zdjęcie z telefonu, bo aparat mam w tej chwili niedostępny. Zwróć uwagę na zaznaczone - moim zdaniem
teh_m - @elemenTH: Nie, ona się obchodzi ze sprzętem bardzo delikatnie, więc jedyne, ...

źródło: comment_1655296977cAlRgtbz8nFfDaN9tJf2SU.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz