Wpis z mikrobloga

#programowanie #cpp #cpp11

Mam sobie klasę (no strukturę ;p). I chce ją zresetować ustawić wszystkie wartości na domyślne. Zrobiłem metodę (zmieniającą każdą wartość) do tego, ale w sumie, teraz patrzę, że można zrobić to ładniej.

Co sądzicie o tym? Nie wiem jakie są zwyczaje programowania. Jest to dobrze napisane? :D Uczę się więc proszę o wyrozumiałość

Oczywiście mamy tutaj c++11 więc mogę sobie w klasie inicializować niestatyczne wartości, ale czy to

f = foo()
jest ok? Czy jakoś lepiej można zrobić?

struct foo

{

int a = 1, b = 1, c = 1;

};

foo f;

f.a = f.b =f.c = 1;

f = foo();
  • 16
@kasper93: nie chce mi się pisać.

STRUCT is a type of Abstract Data Type that divides up a given chunk of memory according to the structure specification. Structs are particularly useful in file serialization/deserialization as the structure can often be written to the file verbatim. (i.e. Obtain a pointer to the struct, use the SIZE macro to compute the number of bytes to copy, then move the data in or out
@KrzaQ2: Ok, technicznie to to samo. Jednak konwencja używania jest zupełnie inna i rozchodzi się tu o enkapsulację kodu i sposób życia obiektów. Struktura - prosty kontener danych, Klasa - tętniący życiem obiekt nawiązujący interakcję z innymi obiektami, zdefiniowanym interefsem.