Wpis z mikrobloga

Siema Mirki,
Czy ktoś z was wybierał się może w ostatnim czasie na Eurotripa samochodem (Ewentualnie startując z UK)? Planujemy z różową trochę spontan wyjazd w następnym tygodniu, na około 3-4 tyg, w planach Bałkany, Słowenia, Włochy i w sumie zasadzie gdzie nas poniesie, i tutaj moje kolejne pytania. Co polecacie zobaczyć, jakies atrakcje/miejsca które nie są super oblegane? Co można śmiało pominąć? Jakieś rady dotyczące bezpieczeństwa? Gdzie trzeba uważać i na co zwracać uwagę? Gdzie można spodziewać się kontroli i co zdecydowanie ze sobą zabrać do samochodu? Lista z internetu juz dawno zrobiona więc nie liczę na gotowca, szukam bardziej przykładów z życia wziętych. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
#uk #samochody #balkany #chorwacja #slowenia #podroze #natura #europa #podrozujzwykopem #wakacje
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DepletedMind: Jechałem jedynie do Chorwacji ale kontrole pamiętam że były w Austrii i tyle. Przy wjeździe do Chorwacji pokazujesz dowód funkcjonariuszowi w budce i jedziesz dalej.
Słyszałem że w Serbii lubią kontrolować. Natomiast Włochy mają bardzo drogie autostrady.
  • Odpowiedz
@DepletedMind: na Twoim miejscu jechałbym tak: Triest -> Pula -> dalej wybrzeże Chorwacji (chyba już nowy most jest gotowy): wybierasz sobie co chcesz zobaczyć i gdzie zatrzymać, następnie Kotor, Kanion Pivy + przejazd koło Bobotov Kuk, powrót na wybrzeże, pociąg z Bar'u - do Belgradu (autokuszetka), następnie Beogradczik (w Bułgarii), Widyń/ Żelazne Wrota i trip po Rumuńskich trasach (do wyboru), (ew. plażing na bułgarskim wybrzeżu + powrót którąś z górskich
  • Odpowiedz