Wpis z mikrobloga

Zrobiłem ławę! ( ͡ ͜ʖ ͡)

Raczej klasycznej konstrukcji z oskrzynią i nogami mocowanymi na dwugwintowe śruby. W czasach kiedy jeszcze nie przyszłoby mi do głowy, że będę się zajmował stolarką, tak właśnie wyobrażałem sobie konstrukcję stołu lub ławy.

Jest w całości bukowa. Buk zazwyczaj kojarzy się z raczej jednolitym usłojeniem. Tutaj połączyłem lamele w taki sposób, żeby stworzyły nieco ciekawszy wzór.

Co myślicie?

#stolarstwo #drewno #diy #chwalesie #handmade #tworczoscwlasna
Seneszal - Zrobiłem ławę! (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

Raczej klasycznej konstrukcji z oskrzynią i...

źródło: comment_1654765562DyCGIJR8AsraU5v40yT0LO.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@JaszczompPszeszczeni Woskiem twardym olejnym Osmo. Bardzo fajnie się nakłada i ładnie podkreśla kolor drewna. Szczególnie fajnie wygląda na dębie. No i tworzy całkiem wytrzymałą powłokę. Tylko jest diabelnie drogi...
  • Odpowiedz
  • 0
@gdziemojimbuspiatka Czytałem o obydwu dobre opinie w Internecie, ale sam nie używałem. Meble albo drobiazgi, które nie są narażone na jakieś intensywne użytkowanie często zabezpieczałem samym olejem lnianym. Blaty staram się zabezpieczyć dodatkowo przed wodą i plamami, więc albo woskuję albo właśnie Osmo.
  • Odpowiedz
  • 0
@LebronAntetokounmpo @GoracyStek Tyle zastosowań! Taboret jest dla skali, zamiast banana.

Robiłem go ze ścinków dębowych, żeby było na czym tyłek w domu posadzić. I eksperymentalnie, żeby znaleźć optymalny kąt odchylenia nóg. Zrobiłem kilka różnych, ale już nie pamiętam ile było najlepiej a stołki porozdawałem...
  • Odpowiedz
  • 0
@Henrietta_Paczelokowska Kiedyś robiłem kilka rzeczy z żywicą. Po utwardzeniu nie powinno być raczej nic toksycznego ani wywołującego alergię, ale głowy sobie uciąć nie dam. Do desek do krojenia bym raczej nie dawał, ale na stół to nie widzę przeszkód.
W czasie zalewania lepiej jest dobrze przewietrzyć pomieszczenie. Sam też robiłem w masce i rękawiczkach. W sypialni zastygającej żywicy też bym raczej nie trzymał.
  • Odpowiedz