Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Zgrywus1: a używałeś kiedyś VR? Same dłonie są dużo bardziej immersyjne, niż gdyby było widać całe ciało, czy nawet tylko ręce.
Problem w tym, że takie ręce wyginają się w nienaturalny sposób, bo nie wiadomo gdzie jest łokieć, co wybija z immersji. Z resztą ciała jest jeszcze trudniej, bo tam stopni swobody jest pierdyliard ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dlatego na ten moment lepiej widzieć tylko dłonie,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Zgrywus1: mi chodzi o to że sprzętowo w przypadku Questa jest to niemożliwe. Gra zna tylko położenie i orientację headsetu i kontrolerów. Bez śledzenia choćby łokci, wirtualne ręce nie będą odwzorowywać tych prawdziwych.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@PieceOfShit: nie wiem, moze moje konczyny sa bardziej standardowe niz twoje, bo chociazby w takim blade and sorcery dziala to u mnie dobrze i czuje jakby to bylo moje cialo (przynajmniej tors i rece, bo nogi w b&s to nie są najlepsze, ale chociaż są). Jak masz mozliwosc to wlacz sobie i zobacz przejezdzajac kontrolerem po rece czy punkty sie mniej wiecej zgadzaja
  • Odpowiedz
@Zgrywus1: koleś Ci dokładnie opisał o co chodzi i wyjaśnił dlaczego to jest zły kierunek rozwoju obecnie, a Ty mu wyjeżdżasz, że jego kończymy są pewnie niestandardowe XD Weź poczytaj więcej na ten temat, implementacja samych dłoni jest optymalna obecnie. Całe ciało to może będzie standardem za 5 może za 10 lat. Chyba, że ewentualnie pójdzie to w tym kierunku, że zamiast kontrolerów będziemy ubierać całe wdzianko z czujnikami na
  • Odpowiedz
@czohracz: mhm no fajnie fajnie, ale ja WIEM ze zestaw do psvr2 czy quest2 sprzetowo wie gdzie sa twoje rece i glowa. Jednoczesnie wcale nie jest konieczne posiadanie czujnika na łokciu zeby gra wiedziala gdzie jest twoj łokiec. Można tu użyć średniej długości kończyny dla danego wzrostu (w końcu w wielu grach podajesz lub automatycznie wykrywa jaki jest twój wzrost) lub mozna przykładowo zmierzyć przedramie przejezdzajac od nadgarstka do łokcia.
  • Odpowiedz
@Zgrywus1: co jakiś czas się temat przewija, ale niestety nie mam lepszych linków pod ręką niż ten

Co prawda jest z 2019, ale problem wciąż nie jest rozwiązany. A przynajmniej nie było na niego dużo nakładów inwestowanych. Ale kojarzę, że nawet w tym roku Meta wypowiadała się, że nie będą tego póki co robić, może w przyszłych latach/headsetach.
Jak kontrolery z Cambria będą miały kamerki to może.
  • Odpowiedz
@Zgrywus1: @czohracz: dokładnie o to mi chodziło

This becomes most apparent when you are only moving your elbow but not your hand, and the virtual elbow stays in the same pose. Without additional body tracking hardware, this problem cannot be solved by any IK or simulation software
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@PieceOfShit: nie wiem czy to az tak duzy problem w sumie xD
W sensie kiedy ostatnio ruszales lokciem bez zmiany pozycji dloni? Bo ja przed chwila w ramach testu i to prawie niewykonalne jest.
Bardziej szczerze mowiac za mna przemowil argument ze zwraca sie uwage na brak lub obecnosc wirtualnego ciala przez zbyt krotki czas zeby bylo istotnym go wprowadzanie jesli nie ma ono zastosowania (w takim blade and sorcery
  • Odpowiedz