@to_nie_tak_jak-myslisz: nie szalałbym z tym bardzo ciężko o takie stawki. W Polsce zdalnie można już dostać te 7-8k $ miesięcznie, a pracując w Holandii to spokojnie 10-12k euro
@to_nie_tak_jak-myslisz: levels fyi w google, nastepnie np. facebook entry level w usa, sprawdź. Proszę, coś jeszcze? :D Ja wiem że większość osób nie ma świadomości o stawkach w USA, więc zapewne świadomość ile zarabiają za oceanem może być bolesna.
- w Polsce rachunek za głupi zabieg, albo pobyt w szpitalu nie doprowadza ludzi do bankructwa
@zbyszek93: powiedz to rodzinom 200k „nadmiarowych zgonów”, których nikt nie przyjął do szpitala, albo zmarli w szpitalu bo ktoś miał ich w czterech literach bo kasa przecież jest od państwa a nie od pacjenta.
Co z tego? Tu przynajmniej nie zastrzeli cię jakiś psychopata z gnatem i nie zbankrutujesz jak cię wezmą do szpitala na prosty zabieg.
@zbyszek93: W Polsce zginę bo nie będę miał za co jeść, zadźga mnie jakiś nożownik na nowym świecie, a na zabieg poczekam do 2137. USA nie jest białe, a Polska nie jest czarna, ale sugerowanie, że USA jest gorsze do życia niż PL jest dla mnie nieporozumieniem
@to_nie_tak_jak-myslisz: 120k w Cali to bardzo słaba stawka na dzisiejsze czasy. W Netflixie czy Airbnb dostajesz (w zależności od przydziału IC) po 300-500k rocznie.
A $100k rocznie to i w Polsce jest do osiągnięcia ;) Pamiętaj ze to kwota przed odjęciem podatku który oscyluje w granicy 40%. W Polsce na B2B wyciągając 300k pln masz finalnie więcej na rękę niż ktoś w Stanach, a do tego ultra tani koszt nieruchomości.
@Tommy__: może to tylko anegdota, ale znam osobiście chłopaka, 27 lat, który obecnie w Google wyciąga 460 k rocznie, pracując sobie zdalnie ze swojego zadupia w Tennessee, piękne życie :D
@BarkaMleczna: To nie anegdota, tylko norma w stanach. Dodatkowo google słynie z downlevelowania w ostatnim czasie, więc wyższe stawki są jak najbardziej w zasięgu ręki. source: teamblind
@RapIArbuzy: nie przesadzajmy, że jest to norma dla gości w wieku 27 lat. Jest to bardzo mocna seniorska stawka gdzie połowa tego, albo więcej to akcje z vestingiem. Tak więc albo jest zajebistym kotem, albo ma skille, które były bardzo poszukiwane.
@dreamer: Ale to typowa stawka na seniorskim grade w faangu, czy unicornach. Przy czym mam na myśli seniorski grade, czyli dostępny dla każdego, kto przejdzie dobrze interview. O senior+ nie mówię
@RapIArbuzy: wg mojej wiedzy >$450k rocznie to już stawki dla staffów a nie seniorów, a jak już to dla 10% seniorów z doświadczeniem 10+ lat w FAANG-ach czy unicornach. Zdecydowanie nie jest to typowa kwota dla seniora. Także nie naginałbym aż tak rzeczywistości :) Zresztą popatrz na Google i L5 w podanych przez Ciebie levels.fyi.
Poza tym, jak napisałeś, już ograniczyliśmy się go FAANG-ów czyli odrzuciliśmy 80-90% programistów z USA,
źródło: comment_1653463358n0s88O7cjRfz009jDwtExY.jpg
Pobierz@RapIArbuzy: pokaż mi juniora który na start dostaje 200k$ rocznie, no chyba że mówisz o złotówkach bo ja miałem na myśli USD cały czas XD
@zbyszek93: powiedz to rodzinom 200k „nadmiarowych zgonów”, których nikt nie przyjął do szpitala, albo zmarli w szpitalu bo ktoś miał ich w czterech literach bo kasa przecież jest od państwa a nie od pacjenta.
@zbyszek93: W Polsce zginę bo nie będę miał za co jeść, zadźga mnie jakiś nożownik na nowym świecie, a na zabieg poczekam do 2137. USA nie jest białe, a Polska nie jest czarna, ale sugerowanie, że USA jest gorsze do życia niż PL jest dla mnie nieporozumieniem
A $100k rocznie to i w Polsce jest do osiągnięcia ;) Pamiętaj ze to kwota przed odjęciem podatku który oscyluje w granicy 40%. W Polsce na B2B wyciągając 300k pln masz finalnie więcej na rękę niż ktoś w Stanach, a do tego ultra tani koszt nieruchomości.
Jak widać USA ma się dobrze, Niemcy nie tak źle, u nas jest tragedia, bo jest poniżej 1.5
ok
@Fan_Morawieckiego
No proszę cię, studia w Polsce to jest kpina. Jakość adekwatna do ceny
Poza tym, jak napisałeś, już ograniczyliśmy się go FAANG-ów czyli odrzuciliśmy 80-90% programistów z USA,
@Fan_Morawieckiego: W jakim rankingu? Mógłbyś podlinkować?