Wpis z mikrobloga

Chce zacząć życie cyfrowego nomada i w zwiazku z tym szukam lapka do programowania i czasem do pogrania w bardziej indie tytuły (factorio czy jakieś nowsze mniej wymagające indyki), dlatego fajnie jakby miał jakąś kartę graficzną inną niż integrę.

Na lapku będzie śmigał linux (PopOS lub Arch), długa praca na baterii nie jest priorytetem (będzie zazwyczaj podpięty do ładowarki), dobry spory ekran jak i świetna klawiatura są wymagane. Touchpad może być średni, bo nie będę z niego za bardzo korzystał. Dodatkowe punkty za możliwość wymiany podzespołów

Luźny budżet ~5k zł, z możliwością zwiększenia jeśli naprawdę będzie to tego warte.

Myślałem nad poleasingowym Thinkpadem x1 carbon, albo nad jakimś lapkiem od System76.
Kusi mnie też trochę MacBook pro z M1, ale czy warto dołożyć tę kasę? Minusem tego rozwiązania będzie też MacOS

#programowanie #komputery #laptopy #kiciochpyta #linux
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HivPositiv: nie wyobrażam sobie używać czegoś innego niż macbook. chyba że programujesz apki na windows to wtedy nie. zależnie gdzie będziesz jaki nomad to długość dziania na baterii może być kluczowa. co ci po podpięciu lapka do gniazdka kiedy nie ma w nim prądu ( ͡° ͜ʖ ͡°) w Indonezji tak miałem i kilku innych krajach średnio co kilka dni problemy z prądem. czasem kilkugodzinne. a
  • Odpowiedz
@HivPositiv: cóż. komfort wymaga poświęceń. ja do grania używam nintendo switch ale to i tak bardzo rzadko. mam tyle ciekawych rzeczy do roboty że szkoda mi czas marnować na granie. nie po to podróżuje po świecie żeby w domu siedzieć xD
  • Odpowiedz
@HivPositiv: well, jeśli chodzi o klawiaturę to mogę Ci z mojej perspektywy powiedzieć, że mac book pro super, mam jeszcze xps 15 9560 jest niezła, ale w macu lepsza; miałem służbowo x1 extreme gen1 to klawisze też były spoko, chyba porównywalnie dobrze jak na macu, choć inaczej - większy skok; ale profil i ergonomia były super; no i ostatni służbowy dell latutute jakiś 13 calowy to klawiatura do d--y;
no
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@HivPositiv: z mojej strony mogę polecić legiona 7pro ma rtx 3060 2k wyświtlacz aluminiową obudowę i plusem dla mnie jest oprogramowanie lenovo które pozwala mieć wpiętą ładowarkę i utrzymuje poziom baterii na 60% co wydłuża żywotność
  • Odpowiedz