Wpis z mikrobloga

@panna_aparatka:

Pardon, ale Nobla Sienkiewicz nie dostał za piękne oczy? Według mnie lepiej być wybitnym rzemieślnikiem niż >przeciętnym artystą, który jest jest wiecznie j----y i niezrozumiany przez ogół i ojczyznę i społeczeństwo.

I co trzeba przyznać, Gombrowicz i Prus pisali o nim złośliwie, ale przyznawali, że rozumie dusze czytelników i >pisarstwo jak mało kto. I że jednak talent ma. No jest różnica między Sienkiewiczem a takim Mrozem, Wiśniewskim, >Michalak itd.

Ale ja
  • Odpowiedz
Ogniem i mieczem to ostatnia "superprodukcja" kina polskiego. Po niej nie powstało nic co mogłoby choć dorównywać jej rozmachem

@Plp_: Quo Vadis powstało rok później. Rozmach i budżet większy, ale aktorsko wypadło gorzej.
  • Odpowiedz
@stulejan_perspective: Mnie by się tak ogólnie podobało, gdyby ktoś wyłożył kasę (np. państwo zamiast 2 miliardów rocznie na TVP) na ekranizowanie ważnej i poczytnej literatury polskiej, zarówno nowej i starej. Albo ogólnie na "ważne" filmy.

Choćby dobra ekranizacja "Nie-Boskiej Komedii", "Chłopów", "Lalki" - dobrze nakręcone by się pięknie sprzedawało.

Z lekkiej też mamy masę rzeczy "filmowalnych", tylko będzie więcej roboty bo literatura lekka to u nas po 1989 roku to zawsze
  • Odpowiedz
@Filipterka25: tudzież cały wiek XVIII - jeden z najburzliwszych w naszych dziejach,a praktycznie nieistniejący w filmografii. Gdzie filmy traktujące o rozbiorach, o Kościuszce, Pułaskim, Konstytucji 3 Maja.

Materiału historycznego na trzaskanie filmu za filmem jest aż nadto, tyle że przesłanie nie do końca byłoby po myśli rządzących - ktoś mógłby jeszcze wysnuć wnioski że dopuszczanie idiotów do władzy, nie kończyło się najlepiej dla naszego kraju - komu to potrzebne (
  • Odpowiedz
@nitemar_: Spoko ta lista, zupełnie nie uwzględniająca inflacji, zmian stawek aktorów, ekipy, kosztów efektów specjalnych, montażu, przejścia na cyfrowe formaty dźwięku i obrazu, zmian kosztów promocji itp. - taka nie za miarodajna. Można tylko ew. porównywać filmy z tego samego okresu, ale też np OiM z budżetem 24mln do Wiedźmina za 18mln to jest jakiś żart xD Pamiętam jak oglądałem wiedźmina pierwszy raz i caly czas miałem przekonanie że to
  • Odpowiedz