Wpis z mikrobloga

@PanMihau: U mnie od początku roku poszły z 10% do góry, ale podejrzewam że to lokalne uwarunkowanie rynku związane z inwestycjami infrastukturalnymi https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ceny-ofertowe-dzialek-budowlanych-kwiecien-2022-Raport-Bankier-pl-8327926.html
@panzmarszrutkiwbiszkeku: Co masz na myśli pisząć oderwane od rzeczywistości, o jakim pułapie cenowym mowa? Mocny wzrost działek był jakoś na początku covidu.
  • Odpowiedz
@panzmarszrutkiwbiszkeku: Wiesz dla jednego kawałek to 5 arów, dla kogoś innego 2 hektary. Teraz koszty budowy domu 150m2 pod klucz będzie z 700 tys złotych plus działka i tu mowa o raczej prostej konstrukcji bez wyrafinowanych materiałów. Przy 4 tysiącach, to może być ciężko z zakupem małego mieszkania w pojedynkę nawet na prowincji, a co dopiero myśleć o budowie domu, chyba że uwzględnimy jakiś duży spadek czy sprzedaż dotychczasowej nieruchomości.
  • Odpowiedz
@Dusk_Forest77: Mam na myśli taką standardową działkę pod domek jednorodzinny 900-1200m2. Wiem, że zarabiając 4k trudno nawet o mieszkanie, znajomi się z tym właśnie borykają i albo siedzą u rodziców albo w-----i po uszy w kredyt albo wynajem za pół pensji. Ja wyjechałem za granicę i tam zarobiłem na klitę, szału nie ma, bo tylko 38m2, ale i tak jestem sam więc nie ma co marudzić.
Znam też ludzi, którzy
  • Odpowiedz
@panzmarszrutkiwbiszkeku: Przynajmniej coś kupiłeś, wielu jest takich co przejedli wszystkie zarobione pieniądze na gadżety i przyjemności. Kiedyś sobie wynajmiesz albo sprzedasz i kupisz coś większego, od czegoś trzeba zacząć. Faktycznie kilka lat temu metodą gospodarczą można było coś postawić bedąc parą zarabiającą średnią. Przy obecnych cenach, to już niestety abstrakcja.
  • Odpowiedz