Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 17
Jaka szakszuka xD jaja po turecku. Gdyby mi sie chciało je robić tak jak mi sie chce je jeść, to jadłbym codziennie xD
  • Odpowiedz
jajka po turecku/turkish eggs/cilbir
Jogurt naturalny gesty (np bakoma gesty lub jakikolwiek grecki) wyjmujecie z 30min przed żeby był w temperaturze pokojowej, dodajecie soli, soku z połowy cytryny i ząbek czosnku (na początek dajcie sobie mniej, nie wszyscy lubią mocno doprawiony).
w jednym garnuszku wodę z łyżka octu na jajka w koszulce, w drugim łyżkę oliwy z masłem i dowolne przyprawy: czosnek, chilli, harissa, papryka łagodna, kumin, naprawde co lubicie.
Na jogurt
  • Odpowiedz
@mariuszk3: 250g jogurtu greckiego, sok z polowy cytryny, sol pieprz zabek czosnku (pokrojony drobno) mieszasz i odstawiasz na 30min az sie ogrzeje na talerzu. W miedzyczasie robisz jajka w koszulkach, na gotujaca wode wlewasz 2 lyzki octu, robisz wirek i wbijasz jajko, gotujesz ok 3.5min wyciagasz i do zimenej wody zeby zahartowac. Jajka wykladasz na jogurt. Na wierzch idzie 20g rozpuszczonego masla z dodatkiem platkow chili i pol lyzeczki slodkiej
  • Odpowiedz
@xtazzy no to moje też po turecku tylko w trochę innym wydaniu. Sadzone zamiast w koszulce, i jogurt zmieszałem z serkiem śmietankowym, a do tego dużo zieleniny zalanej maselkiem z chilli. Inspiracja z Bułkę przez Bibułkę z Warszawy. Polecam przy okazji
  • Odpowiedz