Wpis z mikrobloga

Cześć mireczki i mirabelki :-)

Udało mi się w tym roku otworzyć własny software house. Działamy w TypeScript (NodeJS) i PHP.
Pewnie pomyślicie kolejny SH temat oklepany...

Wyróżnia nas to, że pracujemy prawdziwym 4 dniowym trybem pracy. Kiedy sam szukałem pracy jako #programista15k wielokrotnie rekruterzy proponują czterodniowy tydzień pracy w wymiarze pięć dni po sześć godzin.
Jawne oszustwo.

U nas pracujemy cztery dni po osiem godzin.

Jeśli w swoich firmach macie jakieś projekty, które chcielibyście zlecić komuś na zewnątrz zapraszam do kontaktu. Na tę chwilę mamy sporo ale zbliżają nam się wolne sloty.

#softwarehouse
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Luigi93: jesteś rocznik 93? Opowiesz jaką drogę przeszedłeś do otworzenia SH? Jestem devem, siedzę w Pythonie i Go, mam troche zacięcia biznesowego ale własny SH wydaje mi się ogromnym projektem nie do zrobienia. Robiłeś ze znajomymi czy szukałeś ludzi przez portale do rekrutacji?
  • Odpowiedz
  • 1
@ytho: Zaczynałem kodzic gdy miałem 14 lat. W wieku 16 napisałem własny silnik sklepu internetowego dla brata, bo byłem tak głupi ze nie wiedziałem ze istnieją gotowe rozwiązania i wystarczy je przerobić.

Kończyłem technikum, próbowałem studiować trzy razy podchodziłem do studiów z informatyki. Zrezygnowałem bo nie uczyłem się nic ponad to czego sam się nauczyłem.

Pracowałem w różnych firmach zaczynałem w dużym korpo, w wywiadowni gospodarczej w big data a od 2017 zdalnie dla Anglii i Australii.
Pare planów życiowych mi nie wyszło, w każdej firmie gdzie pracowałem nie podobało mi się zarządzanie a że miałem zapas gotówki stwierdziłem ze spróbuje cos swojego. Odezwałem się do poprzednich pracodawców czy maja jakieś zlecenia do oddelegowania. Przyznam że odzew był niesamowity (nie pal nigdy mostów), w ten sposób wpadły pierwsze projekty. Potem to już jeden zadowolony klient dostarcza
  • Odpowiedz
@Luigi93: troche smieszkuje, bo z krecenia sie w srodowisku SH wiem ze na godzinówke i tak strasznie trudno wiekszy projekt dostac i klienci i tak cisna o fixed price co jest w---------e...
  • Odpowiedz
  • 2
@villager: Za 4 :)
Tak większość chce fixed price jestem tego świadomy ale przez pół roku istnienia powiem Ci że udało mi się przekonać klientów do
a) rozliczania jasnych klarownych etapów projektu jako fixed price
b) gdy w jakimś etapie/module jest zbyt wiele pytań do robienia godzinówki bo na tym etapie pewne rzeczy wyjdą w trakcie

I jakos tak się dzieje ze klienci zaufali :)
  • Odpowiedz
  • 0
@ytho: W pol roku urosło do 5 programistów plus ja jako programista i ogarniacz projektów :)
Nie wiem czy to duży wynik chyba nie. Niektórzy rosną szybciej
  • Odpowiedz