Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@xtedek: są lepsze materiały do tego, ale tak, da się. Pamiętaj tylko o izolacji rur, bo na ich powierzchni będzie się wykraplać wilgoć
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@xtedek: ja bym wybrał pex, bo najprościej i najszybciej, z pp jest dużo roboty przy zgrzewaniu, a pe jest po prostu duże - w porównaniu do innych systemów złączki i kolana są gigantyczne. No ale jeżeli masz materiał, ma się zmarnować, a wielkość nie przeszkadza to montuj śmiało.

Tak btw. widziałem układy wody lodowej robione na klejonych pvc i też dawały radę, choć ja bym się pod tym nie podpisał.
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: no właśnie ja nie rozumiem tego przepuszczania tlenu. Jak ma niby przepuszczać tlen i w którą stronę jak tam jest ciśnienie non stop? Chyba że tlen z wody na zewnątrz? Ale to też dziwne żeby przez lity plastik przechodził gaz a woda nie.

@Xargo1: pex mnie denerwuje z tym, że na złączkach są takie malutkie średnice i przepływ może przez to spaść. Poza tym złączki trochę kosztują
  • Odpowiedz
Jak ma niby przepuszczać tlen i w którą stronę jak tam jest ciśnienie non stop?

@xtedek: na chłopski rozum tego się nie da wytłumaczyć, gaz może dyfundować w obienstrony, nawet w kierunku wyższego ciśnienia.

A co do selektywności, wielkość cząsteczki ma znaczenie. Na chłopaki rozum to np helem napełnia się specjalne balony, bo z lateksowych bardzo szybko ucieknie choć powietrze nie ucieka
  • Odpowiedz