Wpis z mikrobloga

Banki + KGHM = książkowy obraz bessy
29 stycznia wrzuciłem posta z pytaniem „A co jeśli to jednak bessa”. Oparłem się tam głównie o analizę indeksu WIGBanki oraz WIG20 w skali miesięcznej. WIGBanki miał wtedy kurs 9031,25.Dziś mamy 6026,82 i utrzymujący się trend spadkowy na interwale miesięcznym.
Kurs siedzi obecnie w środku kanału i w tym miejscu w 2011 i 2016 rozpoczynało się odreagowanie, jednak w 2008 roku i w 2019 w zasadzie rynek przebił środek kanału bez dłuższego zatrzymywania się. Za ruchem na południe przemawia jednak brak perspektyw na poprawę rekordowych wyników. Jeśli kurs faktycznie zmierza w kierunku dolnego ograniczenia kanału, to spadek indeksu WIGBanki może dołożyć kolejne -46%. Później pozostaje tylko nadzieja na utrzymanie kanału.
Oczywiście obraz miesięczny nie oddaje skali podbitek z interwału dziennego. Sam przesiedziałem sporo czasu na shortach i nawet dwa razy złapałem się na longa z dziennego (w tym raz wywalonego na SL), jednak wydaje się, że każde odreagowanie w górę, to teraz będzie dobry pomysł do nowych shortów.
W konkursie na najgorszy obraz techniczny WIGBanki ustępuje tylko indeksowi WIGGames5, jednak czysto technicznie największy potencjalny smrodek zaczyna prezentować KGHM na tygodniówce. Tam mamy olbrzymią głowę z ramionami, z której rynek wybił się już dołem. Zgodnie z kanonami AT teoretyczny zasięg to 43,30 PLN.
Ja nie mówię, że tak się stanie na 100%, bo AT to nie jest narzędzie do przewidywania 100% przyszłości, tylko do kreślenia potencjalnych scenariuszy. Jednak realizacja takiego scenariusza razem ze scenariuszem na bankach sprawiłaby, że WIG20 ma przed sobą bardzo, bardzo ciężkie miesiące, mimo możliwych odreagowań na dziennych interwałach.

#gielda #inwestycje #finanse #smiesznekreski
DJ007 - Banki + KGHM = książkowy obraz bessy
29 stycznia wrzuciłem posta z pytaniem ...

źródło: comment_1651913750fuWC79KQsbaw0LKoQyRCzq.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krupier: Z całego szajsu na GPW, energetyka i paliwa wyglądają relatywnie najlepiej, z naciskiem na relatywnie. Przy ogólnie słabej kondycji WIG20, osuwanie energetyki i paliw może być wolniejsze, a podbitki znacznie silniejsze od reszty. Co do PGN, to mocno martwiłbym się poniżej 5 pln.
  • Odpowiedz
@Witchinster: Panie, za takie porady to kryminał jest. Technicznie jest mega ch.jowo. Teraz podbitka pod 141-145 to byłby szczyt osiągnieć popytu (w mojej ocenie).
  • Odpowiedz
@Witchinster: Prostej recepty na to co zrobić nikt Ci nie da, bo decyzja o zamknięciu na dużej stracie łatwa nie jest, a jej konsekwencje odczujesz tylko Ty. Jak zamkniesz na stracie i będzie nadal spadać, to będziesz wygryw. Jak zamkniesz i odbije, to będziesz wściekły.
Jeśli zostawisz i urośnie - wygryw. Zostawisz i spadnie - źle.
KGH w ostatnich 10 latach był poniżej 130 zł przez ponad 7 lat (2013-2020),
  • Odpowiedz