Aktywne Wpisy
mirko_anonim +65
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siema. Szybka piłka. Remontuję mieszkanie developerskie, które kupiłem sam 2 lata temu na etapie dziury w ziemi. Będę mieszkał z dziewczyną, która oczywiście nie partycypuje w kosztach raty itd, co jest dla mnie zrozumiałe.
Niezrozumiałe dla mnie jest to, że ona nie chce partycypować w żadnych kosztach związanych z remontem. Zakup mebli, agd, paneli. Mówi że nie będzie dopłacać do mojego mieszkania i to dla mnie jest OK, ale
Siema. Szybka piłka. Remontuję mieszkanie developerskie, które kupiłem sam 2 lata temu na etapie dziury w ziemi. Będę mieszkał z dziewczyną, która oczywiście nie partycypuje w kosztach raty itd, co jest dla mnie zrozumiałe.
Niezrozumiałe dla mnie jest to, że ona nie chce partycypować w żadnych kosztach związanych z remontem. Zakup mebli, agd, paneli. Mówi że nie będzie dopłacać do mojego mieszkania i to dla mnie jest OK, ale
ulath +56
#klimatyzacja #dom #remontujzwykopem #mieszkanie #agd
@kolonko: zaden :P
@Gwendeith: Ja juz dawno nie w temacie. Ale jak pracowalem przy klimatyzatorach to bylem zdziwiony ze finansowo bardziej sie oplaca 2 pojedyncze zestawy agregat+chlodnica niz 2 chlodnice i jeden agregat split.
Cos sie cenowo pozmienialo i split wychodzi taniej niz 2 komplety?
@kolonko: Nie ze nie jest jakies...nie jest wcale :P
Popatrz na to tak:
Normalnie chlodnice wiesza sie wysoko. Cieple powietrze sie unosi tak? Wiec chlodnica "zasysa"cieple i je schladza.
Taki przenosny masz na ziemi. Wiec co on zasysa i schladza?
Tak mega upraszczajac i pomijajc kwestie wydajnosci itp.
Inna sprawa. O ile dobrze pamietam to na taki normalny pokoj klimatyzatory zewnetrzne maja jakos 4,5kW
A te przenosne?
@kolonko: Mozesz go i pod sufitem podwiesic jak chcesz. Nikt nie broni.
Pytales to odpowiedzialem zgodnie z moja wiedza. Nie twierdze ze jest aktualna bo juz jakies 7 lat "w branzy" nie siedze.
Zrobisz co zechcesz.
@kolonko: Dostales kilka odpowiedzi ale nie przyjmujesz ich po prostu do wiadomosci bo Ci nie odpowiadaja.
A to roznica :P
Ja wiem że to jakbym się zapytał jakie Seicento kupić do wyścigów a każdy by mi tu że żadne, kup Subaru ¯\_(ツ)_/¯
@kolonko: Nie musisz precyzowac. Mysle ze kazdy zrozumial ze chodzi Ci o przenosny klimatyzator :P
I raczej logiczne ze jak ktos ma warunki na zamontowanie normalnego to nie kupuje przenosnego. Bo przenosne to .....
Zamiast przenosnego to zastanow sie nad innymi rozwiazaniami. To juz zalezy od konkretnego
@kolonko: Czekaj zebysmy sie dobrze zrozumieli. Mnie serio malo interesuje co zrobisz ze swoimi pieniedzmi :P
Podobnie to nie jest tak ze zjadlem wszystkie rozumy i wiem wszystko. Pisalem wczesniej ze juz dosc dlugo nie jestem w temacie.
Zapytales a ja z mojego
@kolonko: Lata temu bylem na urlopie na fuertewentura. Dosc cieplo tam bylo :P
Zastanowilo mnie ze nie ma w hotelu* klimatyzacji. Za to sa ciezkie grube zaslony. I sie zdziwilem bo te zaslony dawaly rade. NIe wiem czy to byly jakies "specjalne, antysloneczne" zaslony ale wygladaly normalnie.
*nie taki hotel w sensie budynek. To bylo tak ze