Wpis z mikrobloga

#pkp #intercity #rowery #rower

jak to jest, jak jedzie się pociągiem intercity z rowerem i nagle wpada ZKA (zastępcza komunikacja autobusowa) z powodu jakiegoś wypadku albo innej przeszkody na szlaku? koniec trasy dla takiego podróżnego z rowerem, czy da się jakoś rower zdeponować i odebrać?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pronter: Jeśli to jest z góry zaplanowana zmiana środka transportu (znaczy była o tym informacja), to wszystko zależy od tego jakie są zasady przewozy w tym zastępczym środku transportu.

Jeśli to jest nieprzewidziana zmiana, ciężko powiedzieć. Technicznie przewoźnik nie powinien odmówić, ale może nie być po prostu miejsca na rower i elo
  • Odpowiedz
@pronter: tak jak pisał @Im_from_alaska - jeśli ZKA jest zaplanowana na danej trasie to na 90% nie zabierają rowerów. Wystarczy sprawdzić szczegóły połączenia na https://rozklad.pkp.pl/ - np. na trasie Kraków - Zakopane ZKA ma adnotację "Przewóz rowerów niemożliwy".

Co w przypadku wypadku/awarii pociągu - ¯\_(ツ)_/¯ ale skoro zobowiązali się przewieźć rower normalnym pociągiem to prawdopodobnie zapewnią transport zastępczy tego roweru do stacji docelowej lub innego pociągu do niej zmierzającego.
  • Odpowiedz
@pronter: Ostatnio jak jechałem zastępczym autobusem to brali rowery do schowka na bagaże. Trochę by mnie bolało, bo widziałem, że leżały poziomo i pewnie podczas każdego zakrętu był w innym miejscu ale przewóz był.
  • Odpowiedz
@pronter: Stary, kiedyś wsiadam do pociągu dalekobieżnego idę na miejsce a tam nie ma przedziału, i myślisz że kogoś to interesowało? Taki wagon, ten typ tak ma i już. Koleżanka ze znajomym miesiąc wcześniej kupowała bilety z opłatą na rowery, gdzieś w Polsce w czasie wakacji, podjechał skład, ale już wszystko zajęte, musieli stać i prosić, cudem udało im się wsiąść i rowery trzymali gdzieś na samym końcu przy kiblu.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@pronter: miałem dokładnie taką sytuację: przed nami był wypadek a miałem w pociągu trzy osoby z rowerami. Zorganizowali nam autobusową komunikację zastępczą, poinformowałem biuro które nam organizuje autobusy że mamy trzy rowery i decyzja była taka że do luku bagażowego najpierw idą rowery a potem bagaże pasażerów.
  • Odpowiedz