Wpis z mikrobloga

• 0
@GwachQar: Gdzieś zobaczyłem filmik z „ekspertem” i zgłupiałem, bo mówił, że jadąc wewnętrznym jak chcę zjechać to mam ustąpić tym z zewnętrznego, ale na tym rondzie akurat nie przecinam pasa.
  • Odpowiedz
@Salomonus: to jest rondo więc żeby odpowiedzieć wystarczy rozbić sobie na kolejność zdarzeń
-wjeżdżasz na rondo jako czerwony
-bedać na rondzie jedziesz na wprost a zielony zmienia pas
-zielony podczas zmiany pasa uderza w ciebie
-wina zielonego

Z ronda nie zjeżdża się środkowym pasem
  • Odpowiedz
Z ronda nie zjeżdża się środkowym pasem

@LuxEtClamabunt: niby dlaczego? Pokaż przepis. Tutaj nawet linie Ci wskazują, że można. Należy tylko ustąpić pierwszeństwa tym, co są na rondzie po zewnętrznej.
  • Odpowiedz
@LuxEtClamabunt: w tym przypadku tak nie będzie. Zielony ma pierwszeństwo przy zjeździe bo czerwony pomimo tego, że jest na rondzie to przecina jego pas ruchu. Z takiego ronda zjeżdża się wg linii prowadzących, tzw. rondo kierowane albo quaziturbinowe. Twój opis stosuje się na rondach o wielu pasach ruchu bez znaków poziomych lub bez wyznaczonych pasów do zjazdu
  • Odpowiedz
@soadfan: przed skrętem w prawo należy zjechać maksymalnie blisko prawej krawędzi jezdni. W tym prxypadku akurat są linie prowadzące i zielony ma pierszeństwo, ale na zwykłym rondzie nalezy przed zjazdem zmienić pas na zewnętrzny
  • Odpowiedz
@Quimeen: znak poziomy ustąp pierwszeństwa bez takiego samego znaku poziomego nie jest ważny. Często takie sytuacje mają miejsce na parkingach, gdzie większość ludzi źle interpretuje pierwszeństwo. Abstrahując od znaku to tutaj i tak pierwszeństwo ma zielony ponieważ nie zmienia pasa ruchu. Jest to tzw. Rondo turbinowe (trochę pseudo, bo na bazie zwykłego, ale to jest u nas modne w ostatnich latach).
  • Odpowiedz
Pokaż przepis.

@soadfan Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;

Dotyczy to wyłącznie ronda klasycznego, gdyż na takim biegnie jezdnia dookoła wyspy i jazda tą jezdnią dookoła to jazda bez zmiany kierunku jazdy a zjazd z tej jezdni to zmiana kierunku jazdy, dozwolona, wbrew twierdzeniom Twoim i policji, wyłącznie z prawego pasa na podstawie powyższego
  • Odpowiedz
Zielony ma pierwszeństwo,

@Salomonus Oczywiście że tak, czerwony ma ustąpić jadącym wszystkimi pasami bo wszystkie mają pierwszeństwo. Technicznie nie różni się to niczym od tego co ponizej, poza małym odgięciem na rondzie ktore dałeś. Za chwilę pokaże Ci takie odgięcie że rozwali Ci mozg :) Jednak nie pokaże bo zdjęcie satelitarne po staremu :/
vertical - > Zielony ma pierwszeństwo,

@Salomonus Oczywiście że tak, czerwony ma ust...

źródło: comment_1651124043T5ZhnlEcBwuosIfeSEjYk5.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
to jest rondo więc żeby odpowiedzieć wystarczy rozbić sobie na kolejność zdarzeń

-to jest rondo więc żeby odpowiedzieć wystarczy rozbić sobie na kolejność zdarzeń

-bedać na rondzie jedziesz na wprost a zielony zmienia pas

-zielony podczas zmiany pasa uderza w ciebie
  • Odpowiedz
  • 1
@NerlaTotep W przypadku wjazdu na rondo, przed którym nie został umieszczony pionowy znak drogowy A-7 „ustąp pierwszeństwa przejazdu” odwołując się do przepisów drogowych zawartych w art. 25 „Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.”

Na takim rondzie obowiązuje „reguła prawej strony” zgodnie
emesc - @NerlaTotep W przypadku wjazdu na rondo, przed którym nie został umieszczony ...

źródło: comment_1651125056EXKcjP6niPMCbF2TSm0tQ1.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Salomonus: Dobra, znalazłem to odgięcie chociaż tam gdzie myślę w Radomiu, wydaje mi się że ta odległość od trójkątów ustępowania jest jeszcze większa dla czerwonego (czyli czarna kreska jest jeszcze dłuższa). Uważam, że poniżej po lewej (analogicznie po prawej też) niebieski ma pierwszeństwo przed czerwonym i nie ma żadnego znaczenia, że po lewej odległość pokazana czarną kreską jest większa niż po prawej. Tu i tu, jeżeli rondo ma pasy prowadzone
vertical - @Salomonus: Dobra, znalazłem to odgięcie chociaż tam gdzie myślę w Radomiu...

źródło: comment_16511263020qRfSTYVikFWdOv38hI1W9.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz