Wpis z mikrobloga

@asiajasiabasia: Zobacz sobie nawet, jak się haplogrupy rozkładają u Ukraińców i porównaj to do tych duńskich, szwedzkich, czy norweskich. Imo mocno przeceniasz wkład Waregów w powstanie Rusi i ukształtowanie się narodów wschodniosłowiańskich - w tym także w tym aspekcie genetycznym. Ten wkład niewątpliwie był, jeśli chodzi o polityczny czy militarny, to nawet bardzo duży, ale to nie jest tak, że wszyscy Ukraińcy czy nawet połowa, to potomkowie ludzi, z którymi Ruryk
@Imperator_Bazantow: Haplogrupy mówią tylko o nieprzerwanej linii męskiej. I nic nie pisałam o wszystkich Ukraińcach. Zresztą, potomkowie także w sensie dziedzictwa kulturowego i historycznego - takiego jak choćby wspomniane przeze mnie nawiązanie godła Ukrainy do herbu Rurykowiczów. Tak jak my czujemy się potomkami zwycięzców spod Grunwaldu, husarii spod Wiednia, powstańców, choć mogłoby się okazać że żaden twój czy mój przodek nie przyłożył do tego palca.

No i matematyka jest w sumie
@asiajasiabasia: Swoją drogą nie ma już wikingów, wiking to nazwa zawodu, nie grupy etnicznej. Nie wszyscy ludzie z epoki wikingów ze Skandynawii byli wikingami. Przykładowo, jeśli chłop wypływał w morze rabować był wikingiem, ale jego sąsiad który był rolnikiem i robił w polu, nie.