Czy są jeszcze jakieś osoby co myślą, że inflacja wynosi 10.9 procent?
Powiedzmy że zarabiamy 3500 i mamy inflację 11%, czyli wychodzi, że straciliśmy 11 procent z 3500,czyli jakoś 380 pln 380pln to wydajemy więcej na samą benzynę. Ale przecież mamy droższy prąd, gaz, raty, wszystkie produkty, usługi.. Można wymieniać i wymieniać Takie 380 PLN to dopłacamy prawie za każdą z wymienionych usług I te barany chcą mi wmówić, ze mój budżet jest tylko 11% w plecy? Prostym, sposobem stwierdzam INFLACJA wynosi przynajmniej 20%... Tak 20%
@Byku_of_wall_street: Nie żyje w przekonaniu, że stan mojego majątku się skurczył o 11% czy ile tam twierdzisz. Nie neguję też wzrostu cen. Oczywiście przykład z ziemniakami jest półżartem. Idąc twoją logiką, jeśli inflacja wynosi 100%, to straciłem wszystkie pieniądze, a tak oczywiście nie jest.
@Kolczaneiro: Aha i ta średnia ważona wynosi 11% Widzisz co Ty za głupoty opowiadasz, mówisz jak Ci w telewizji Wszystko jest cacy, pod kontrolą nie interesuje się ekonomia, bo my w rządzie mamy od tego potężne glowy
@kamil-wasniewski: Nie kumasz ja tak nie twierdzę, to rząd tak twierdzi, że siła nabywcza Twojego banknoty straciła tylko 11% Czy siła nabywcza Twoich pieniędzy straciła tylko tyle? Czy gdybyś dostał te 11% spowrotem to byś żył na takim samym poziomie, nic by Cię kłuło w oczy,? No przecież jest jasne że nie,Twoj standard się pogorszył Ja Tylko mówię że to jest bzdura
@Byku_of_wall_street: Problem inflacji nie jest tak prosty. Reprezentujesz mocne uproszczenie tego zagadnienia, tak jak bez obrazy, ale często postrzegają je osoby z dość prostym pogladem na świat. "Jeżeli inflacja wyniosła 11% to moje pieniądze są warte 11% lub mniej." Tak nie jest, pieniędzy masz tyle samo, ale z wielu różnych powodów ceny produktów ulegają zmianie. Zwykle ma to związek z zmianami popytowo/podażowymi i jeżeli podaż danego produktu bądź usługi nie
Rozumiem brak prądu przez 1-2h , ale gdzie my żyjemy, że na 6h prądu ma nie ma być. Ludzie pracują..... Nie moga planować takich rzeczy w nocy, gdzie ludzie śpią ?
Powiedzmy że zarabiamy 3500 i mamy inflację 11%, czyli wychodzi, że straciliśmy 11 procent z 3500,czyli jakoś 380 pln
380pln to wydajemy więcej na samą benzynę.
Ale przecież mamy droższy prąd, gaz, raty, wszystkie produkty, usługi.. Można wymieniać i wymieniać
Takie 380 PLN to dopłacamy prawie za każdą z wymienionych usług
I te barany chcą mi wmówić, ze mój budżet jest tylko 11% w plecy?
Prostym, sposobem stwierdzam INFLACJA wynosi przynajmniej 20%... Tak 20%
#gielda #finanse #inflacja #ekonomia #inwestycje
Nie neguję też wzrostu cen.
Oczywiście przykład z ziemniakami jest półżartem.
Idąc twoją logiką, jeśli inflacja wynosi 100%, to straciłem wszystkie pieniądze, a tak oczywiście nie jest.
Aha i ta średnia ważona wynosi 11%
Widzisz co Ty za głupoty opowiadasz, mówisz jak Ci w telewizji
Wszystko jest cacy, pod kontrolą nie interesuje się ekonomia, bo my w rządzie mamy od tego potężne glowy
Ok, to tylko On może mówić o inflacji 11% reszta dużo dużo więcej w plecy
Czy Twój koszt życia wzrósł tylko o 11%?Tak też myślałem
I przypominam, że każdy człowiek inaczej wydaje pieniądze i nasz 'koszyk inflacyjny' będzie sie różnił.
To Ty próbujesz nieudolnie coś wyjaśnić
Koniec końców 85% społeczeństwa, nie jest w plecy tylko 11% tylko dużo, dużo więcej
Nie kumasz ja tak nie twierdzę, to rząd tak twierdzi, że siła nabywcza Twojego banknoty straciła tylko 11%
Czy siła nabywcza Twoich pieniędzy straciła tylko tyle? Czy gdybyś dostał te 11% spowrotem to byś żył na takim samym poziomie, nic by Cię kłuło w oczy,? No przecież jest jasne że nie,Twoj standard się pogorszył
Ja Tylko mówię że to jest bzdura
To Ty próbujesz nieudolnie coś wyjaśnić
Koniec końców 85% społeczeństwa, nie jest w plecy tylko 11% tylko dużo, dużo więcej
@Byku_of_wall_street mi sie wydaje ze prawdziwa inflacja jest z 50-80% wyzsza od tej normalnej
"Jeżeli inflacja wyniosła 11% to moje pieniądze są warte 11% lub mniej."
Tak nie jest, pieniędzy masz tyle samo, ale z wielu różnych powodów ceny produktów ulegają zmianie. Zwykle ma to związek z zmianami popytowo/podażowymi i jeżeli podaż danego produktu bądź usługi nie