Wpis z mikrobloga

Dlaczego jak wpłacam #bitcoin na swój #ledger to za każdym razem generuje mi inny adres do wpłaty? Chcialbym mieć wszystko na jednym adresie, znać go na pamięć jak swój nr konta bankowego i sprawdzać sobie stan swoich oszczędnosci kiedykolwiek mam dostęp do internetu. Jak to osiagnąć?
Dla porównania sprawdzilismy u kumpla i jemu generował za każdym razem ten sam adres (może sęk w tym że wygenerował ale nie wyslał?)
#kryptowaluty
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Creamfields: tez o to pytałem jakiś czas temu, to zapewnia ci anonimowość, a to że generuje mu taki sam adres to ok do puki nie wpłynie na niego BTC będzie taki sam.
  • Odpowiedz
@Creamfields: podłącz ledgera pod electrum na PC i będziesz ładnie widział adresy na których już coś jest, których użyłeś i te które są następne w kolejce w recive. Można robić notatki do każdego adresu. Można sprawdzić ile jest BTC na adresach reszty i przelać wszystko na jeden. Po takim przelewaniu powstaje dużo input na tym jednym adresie i należało by potem przelać jeszcze raz z tego zbiorczego adresu na następny
plaisant - @Creamfields: podłącz ledgera pod electrum na PC i będziesz ładnie widział...

źródło: comment_1650700956K0jVEz7ExrWfXkmvGXhb7M.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
i sprawdzać sobie stan swoich oszczędnosci kiedykolwiek mam dostęp do internetu.

@Creamfields: to strata na anonimowości ale najlepiej zainstalować sobie mycelium wallet na telefonie i zapodać do niego XPUB z ledgera. Wtedy będziesz miał podgląd na mycelium wallet ile masz tam BTC na ledger, będziesz miał podgląd na adres na który masz zrobić wpłatę bez podłączania ledgera i bardzo bezpiecznie bo mycelium wallet nie przechowuje twoich kluczy priv z ledgera
  • Odpowiedz
powstaje dużo input na tym jednym adresie

To lepsze niż wpisywanie swojego adresu BTC do różnych explorerów blockchain

@plaisant: mógłbyś objaśnić, z czym się wiążą te 2 kwestie? W sensie co powoduje duży input (coś poza tym, że traci się na prywatności?) i co powoduje wpisywanie swojego adresu do różnych explorerów?
  • Odpowiedz
@antek_akrobata: jak będziesz ciągle wpłacał na jeden adres to będziesz miał dużo input wejść. Jak będziesz chciał potem ruszyć te BTC to zapłacisz dużo więcej za transakcję szczególnie w momencie gdy fee tx podskoczą gdy będzie dużo transakcji w mempoolu. Tutaj ładnie widać co i jak https://coinb.in/#fees

Najlepiej nigdzie nie sprawdzać swojego adresu w explorerach bo potem te dane są wykorzystywane, sprzedawane i też w przyszłości mogą być udostępniane może urzędowi
  • Odpowiedz
@plaisant: mógłbym się pobawić bo mam kilka jeszcze RPi do wykorzystania. Chociaż z drugiej strony nie posiadam żadnych gigantycznych (ani tym bardziej nielegalnych) środków. Normalna giełda z KYC i własna karta debetowa. Ale pomyślę o tym, może coś wystrzeli i stanę się milionerem.
  • Odpowiedz