Wpis z mikrobloga

Wytłumaczcie mi fenomen tych wszystkich 30latków jezdzacych furami za 150-200k, zakładając, ze nie biorą od rodziców ale sami kupują leasingują. Jak?
Audi a4, volvo s60, superby, nówki.
Wrzucają to w koszta, czy #!$%@? na auto?
Sam chce kupic nową fure i nie mam pojęcia jak to ogarnąć skoro leasing wychodzi np. 2500zl/mc. Coś rozkminiam źle?

#motoryzacja #ekonomia #leasing
  • 197
  • Odpowiedz
Wrzucają to w koszta, czy #!$%@? na auto?

Sam chce kupic nową fure i nie mam pojęcia jak to ogarnąć skoro leasing wychodzi np. 2500zl/mc. Coś rozkminiam źle?

@Artevalde: Zarabiamy te min 15-20 tys. miesięcznie netto. Ot, cała tajemnica.
  • Odpowiedz
@spluczka: @piotrow: zawsze sie zastanawialem jak to wszystko dziala i co sie dzieje w przypadku kiedy traci sie plynnosc finansowa? kazdy zaklada ze caly czas bedzie na wysokiej stawce i bedzie w stanie placic ta rate, wkoncu leasing to umowa na min. 24mc. czy to jest akceptowanie ryzyka? czy sa ubezpieczenie/klauzuly ze w przypadku utraty dochodow nie placi sie raty?
  • Odpowiedz
@Artevalde: hej , jestem w tej grupie co Cię zastanawia jak skąd fury . W moim przypadku ciężka praca od chłopka z malego miasta na wschodzie i robocie za 3 tys gdzie wszyscy koledzy się pukali w głowę ze taka odpowiedzialność za kiepskie pieniądze . Znałem angielski , pomagałem ludziom / klientom i przeskoczyłem go zagranicznej firmy a tu już kasa w euro i relax .

Ale troszkę cię zaskoczę mimo ze stać mnie na leasing kredyt 4000/5000 na auto miesięcznie i klasy o jakiej mówisz dalej boli mnie utrata wartości nowych samochodów czy wynajem długoterminowy gdzie kasę płacisz a auto nie twoje.

Dlatego właśnie kupuje superba z 2016 z małym przebiegiem a kasę ładuje w klasyki których mam już 7
  • Odpowiedz
@Artevalde: Wpisz na olx cesja w kategorii samochody i zobacz na jakich warunkach ludzie leasing czy wynajm wzięli . Tu znajdziesz odpowiedz na temat stylu życia i podjęcia .

Co by nie bylo trzeba mieć zdolność do uzyskania takiego zobowiązania ale to już inna bajka .
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Artevalde: wystarczy wystawiać faktury na 20k żeby mieć koszta na poziomie 5k. Rata leasingu 3k, benzyna i trochę innych #!$%@?. Zamiast oddawać państwu przynajmniej fura Ci zostanie. Myślę że jeszcze więcej takicg wypasionych fur może być, bo się zmieniły przepisy i chyba po spłacie masz 5lat karencji jeśli chcesz bez podatku sprzedać. Więc ludzie będą kupowali fury które przez te 8-10 lat względnie utrzymają wartość
  • Odpowiedz
@6gcqG9nN58zhTK: jest jakieś ubezpieczonie ale właścicielem jest bank wiec utrata płynności i niebawem utrata auta .

W kredycie na fime jest inaczej , ty jesteś właścicielem , możesz sprzedać auto .
Kredyt trudniej dostać , leasing i wynajem łatwiej stad większa popularność.
  • Odpowiedz