Wpis z mikrobloga

Mam problem z mikrofonem Zalman zm-mic1 na windows 10: Problem polega na tym, że na moim komputerze mikrofon jest nie do użytku podczas rozmów ze znajomymi, bo albo mnie nie słychać, albo jest szum na Discordzie, a jak robię test nagrywania w Audacity, słyszę jedynie stały, niski basowy dźwięk (który bardzo narasta jak dotykam ciałem albo palcami mikrofonu), a mój głos jest dosłownie ledwo słyszalny, natomiast po podłączeniu tego samego mikrofonu na komputerze taty wszystko działa w porządku podczas nagrywania: wyłapuje mój głos, telewizor i świetnie wszystko odtwarza na nagraniu, więc mikrofon jest w 100% sprawny.

W opcjach dźwięku ustawiałem i przestawiałem pod mikrofonem masę opcji z różnych tutoriali, najprawdopodobniej to nie tam leży problem. Aktualnie mam ustawiony mikrofon na 30% i 0 dB boost, bo przy 100% i 0 dB boost głośność mikrofonu jest cały czas 100% i podczas nagrywania słychać non stop okropny, głośny szum.

Mam wrażenie, że na moim komputerze mikrofon ma jakieś potężne wzmocnienie odbierania sygnału, ale nigdzie nie mogę tej opcji znaleźć, bo w ustawieniach audio tego nie ma. Proszę o pomoc, jak mogę sobie z tym problemem poradzić.

A i jeszcze jedna rzecz: Na komputerze psuje mi się dysk. Program Hard Disk Sentinel mówi:

Przewidywany błąd - Atrybut: 1 Raw Read Error Rate, Wystąpiły błędy podczas odczytu podstawowych danych z dysku. Wskazuje na problem z powierzchnią dysku lub głowicami odczytu/zapisu.

Istnieje/ą 216 słaby(e) sektory na powierzchni dysku. Można je będzie odwzorować w dowolnym momencie późniejszego użycia dysku.

Więcej informacji: https://www.hdsentinel.com/hard_disk_case_weak_sectors.php

TEN DYSK TWARDY NALEŻY NATYCHMIAST WYMIENIĆ.

Utwórz natychmiast KOPIĘ ZAPASOWĄ wszelkich/ważnych danych aby ich nie utracić.

Czy taki popsuty dysk może w jakiś sposób wpływać na mikrofon?

#komputery #hardware #sprzetkomputerowy #software #audio #audiofile #dzwiek #mikrofon #informatyka #windows #windows10
  • 3
  • Odpowiedz
Uszkodzony dysk, to osobna sprawa i zajmij się tym w pierwszej kolejności, jeśli chcesz uniknąć większych problemów.
Co do sprawy mikrofonu, wygląda na skopane gniazdo, albo większy problem z kartą dźwiękowa. Możesz ten problem ominąć kupując najtańsza kartę dźwiękowa na PCI, albo nawet na USB
  • Odpowiedz
@chlodna_kalkulacja: te zalmany ogólnie są dziwaczne. Ja też mam takiego - jak podłączę pod kartę dźwiękową i coś mówię to muszę go trzymać tuż przy ustach i głośno mówić żeby być słyszalnym. Ale jak odpalę reapera i włączę podgląd to słyszę dźwięki z pokoju piętro niżej. Nie mam pojęcia czemu się tak dzieje.
  • Odpowiedz