Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#nukaprogramowania #java #programowanie

Robię zadania z codility. Zatrzymałem się na 2.2. chodzi tam o wyszukanie z tablicy jednej liczby, która się nie powtarza ani razu. Tablica składa się z nieparzystej liczby liczb, wszystkie się dublują oprócz jednej.

Mój algorytm:

- posortowanie tablicy od najmniejszej liczby do największej
- Sprawdzenie, czy pierwsza cyfra jest taka sama, jak następna ->
a) jeśli nie, wynik to pierwsza liczba
b) jeśli tak ->
c) sprawdzenie, czy ostatnia liczba jest taka sama, jak poprzednia -> jeśli nie, wynik to ostatnia liczba

Następnie przeszukanie tablicy od pierwszego indeksu i wyszukanie liczby, która jest inna niż liczba poprzednia i inna niż liczba następna.

Niestety niektóre testy nie przechodzą i wydajność jest na 60%. Co robię źle i jak usprawnić algorytm?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@YourDoom: a nie możesz użyć hashmapy i przelecieć się tylko raz? Przechowujesz każda liczbę w hash mapie i sprawdzasz czy wystąpiła. Na koniec sprawdzasz hashmapy która wartość jest równa jeden i wynikiem jest klucz tej wartości.
  • Odpowiedz
mogę, ale myślałem, że tworzenie nowej struktury danych to gorsza wydajność? U mnie też tylko raz leci pętla w poszukiwaniu liczby

@YourDoom: sortowanie zajmuje o wiele więcej czasu niż utworzenie obiektu.
  • Odpowiedz
2. Dodając do set, sprawdz czy taki element juz istnieje metodą contains() (stały czas dostępu), jeśli już istnieje usuń (stały czas usunięcia)

@zapalara: Kosmetycznie można to poprawić i zamiast sprawdzać contains() zawsze dodawać i jeśli metoda add zwróci true, wtedy usuwać.
  • Odpowiedz