Aktywne Wpisy
WezelGordyjski +271
#marszniepodleglosci
Podręcznikowa prowokacja.
Flaga LGBT, a dwa piętra niżej stanowisko kamerzysty na balkonie.
Przypadek, nie?
Podręcznikowa prowokacja.
Flaga LGBT, a dwa piętra niżej stanowisko kamerzysty na balkonie.
Przypadek, nie?
mirage50 +209
w TVN tradycyjnie na pasku "MARSZ NARODOWCÓW" xd
#marszniepodleglosci
#marszniepodleglosci
#wstep
29 lat na karku, background w szeroko pojętym "marketingu internetowym", od jakiegoś czasu programuje w pythonie, robie stosunkowo proste programy (scrapowanie danych, reverse engineering prostych API i robienie różnych botów), najciekawszym projektem który zrobiłem był chyba system do automatycznej wysyłki kluczy z bazy danych przez API ebay.
Generalnie czuje, że stoję w miejscu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kasa z tego co aktualnie robie jest, fakturki sie wystawiają, ale to niestabilne zajęcie, poza tym zawsze chciałem pojść w webdev. Nie mam większego doświadczenia w webdev, kilka prostych API we flasku zrobiłem ale to nic wielkiego.
#plan
Całość będzie wykonywana full time, dieta czokoszoko, życie z oszczędności, całe dnie spędzone w piwnicy czyli to co wykopki lubią najbardziej ( ͡° ͜ʖ ͡°).
1. Nauczyć się z Django i Reacta, doszkolić się z postgresql i JSa.
2. Trzy projekty - planuje stack Django, React, Nodejs/Golang dla kilku mikroserwisów, dane w postgresql chociaż musze sie przyjrzeć mongodb. Ze względu na koszty nie będę używał AWS czy Heroku, insfrastrukture planuje oprzeć o serwery dedykowane/vpsy.
Lista projektów:
- klon trustpilot ze specyficzną funkcjonalnością
- klon fatwallet ze specyficzną funkcjonalnością
- najważniejszy projekt czyli saas w branży "marketingu internetowego".
I teraz dochodzimy do sedna...
1. Nie mam wykształcenia kierunkowego, czy trzy projekty jak te powyżej (oczywiście w miarę ładnie zrobione ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) wystarczą żeby wskoczyć na pozycję dobrze płatnego juniora? Tą opcję będę pewnie rozważał jak wszystkie projekty okażą się finansową klapą.
2. Samodzielna praca przy takich projektach z pewnością będzie inna niż praca w zespole, tj nikt mi nie zrobi code review, myślę że samemu można wpaść w pułapkę złych rozwiązań (kiedyś np nie używałem GITa, zamiast tego robiłem osobny plik dla każdej nowej wersji programu, na szczęście to dawno temu było ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). Na co zwracać uwagę?
Proszę o konstruktywną krytykę
#programowanie #naukaprogramowania #pracait #informatyka #python
@developer_wannabe: po co tyle technologii backendowych? Po co mikroserwisy od razu?
@developer_wannabe: Sytuacja dokładnie taka sama jak u mnie. Ja do nauki wybrałem głównie The Odin Project, często polecany na reddicie itp., cały program jest zaprojektowany w sposób, który ma na celu nauczenie cię umiejętności, które pozwolą na znalezienie pracy -
poza tym crudy są spoko dla osoby, która wcześniej nie miała do czynienia z IT, ja osobiście to lubię, ale przeciętną osobę wystraszy konieczność opanowania matmy (statystyki)
https://justjoin.it/all/data
To powinno być celem opa.
jak to mawiają inwestorzy i specjaliści od biznesu: "bój się gdy inni są chciwi, bądź chciwy gdy inni się boją"
@steppenwolf90: dobre!
@developer_wannabe: jak napiszesz to sam, i będzie to prawdziwy SaaS z automatycznymi płatnościami itd. i do tego będziesz miał jakiś sensowny ARR z tego, to to nie jest zdecydowanie poziom jak to określiłeś „wskoczenia na juniora” - ale powodzenia, sam tworzę po godzinach projekt SaaS i dużo się przy tym uczę (już siedzę w IT ale nie jestem takim stricte programistą)
Mój saas ma się składać z dwóch "części":
- część zbierająca z różnych miejsc pewne dane i wrzucająca te dane (po obróbce) do bazy danych (mikroserwis jeżeli dobrze rozumiem czym jest mikroserwis)
- część reprezentującej te dane (tu django
U nas ludzie bez doświadczenia z jakimiś swoimi projektami na GH zazwyczaj zaczynaja od praktyk/stażu i jeśli się sprawdza proponowane są im stanowiska juniorskie.
IMO za dużo technologii sobie wybrałeś na początek. Mi się wydaje, że ciężko by Ci było się ich nauczyć wszystkich samemu na jakimś
Obrót tu nie ma nic do rzeczy, instagram czy Facebook maja obroty liczone w miliardach, a stworzenie ich klona nie jest jakoś specjalnie
@costusmierdzi: Nie masz czasem na myśli Flutter? Osobiście nie mam pojęcia, nie jestem osobą kompetentną do odpowiedzi na to pytanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@developer_wannabe: to kiedy zacząłeś naukę?