Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Czy akcjonariusze mają dostęp do danych innych akcjonariuszy? Dostałem ten list z obrazka, zwykły ekonomiczny, brak informacji o nadawcy, pieczątka poczty tak postawiona że nic się z niej odczytać nie da, dziwnie to wygląda. Po wpisaniu numerów w google okazuje się że ten ktoś szuka akcji także innych spółek. Skąd wiedział że akcje mam i skąd znał moje dane i adres to nie wiem, ale dziwne jest to, że tylko ja dostałem taki list, choć to akcje odziedziczone i moje rodzeństwo też je ma.

#prawo
Goglez - Czy akcjonariusze mają dostęp do danych innych akcjonariuszy? Dostałem ten l...

źródło: comment_1649419363i6mNhXpdTUILE0Ph2PFYKh.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Goglez: Może skorzystali z tego patentu

Art 407 KSH

§ 1. Lista akcjonariuszy uprawnionych do uczestnictwa w walnym zgromadzeniu, podpisana przez zarząd, zawierająca nazwiska i imiona albo firmy (nazwy) uprawnionych, ich miejsce zamieszkania (siedzibę), liczbę, rodzaj i numery akcji oraz liczbę przysługujących im głosów, powinna być wyłożona w lokalu zarządu przez trzy dni powszednie przed odbyciem walnego zgromadzenia. Osoba fizyczna może podać adres do doręczeń albo adres do doręczeń elektronicznych
  • Odpowiedz
@sobiera: A po co jak wystarczy napisać do domu maklerskiego który prowadzi rejestr akcjonariuszy i oni muszą udostępnić ;)

Art. 328(1) [Zarejestrowanie akcji w rejestrze akcjonariuszy]

§ 1. Akcje spółki niebędącej spółką publiczną podlegają zarejestrowaniu w rejestrze akcjonariuszy.

§ 2. Rejestr akcjonariuszy prowadzi podmiot, który na podstawie ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi, jest uprawniony do prowadzenia rachunków papierów
  • Odpowiedz