Wpis z mikrobloga

Mirosławy programisty, czy sql podpada pod programowanie? Bo miałem przygotować na dzisiaj kilka zapytań do studbazy i zostało ostatnie, z którym nie mogę sobie poradzić.

Mam tabele Zajezdnie oraz Autobusy, oczywiście jeden to wielu. Kluczem głównym zajezdni jest id, kluczem głównym autobusu jest numerBoczny, kluczem obcym w tabli autobusy jest zajezdnia.

Polecenie: Podać liczbę autobusów w rozbiciu na zajezdnie.

Wie ktoś jak to zrobić?

#sql #programowanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Onoki: select count (nr boczny), id zajezdni from autobusy join zajezdnia on autobusy.id zajezdnia = zajezdnia.id zajezdnia group by id zajezdni

Chyba, albo zamiast joina możesz to w where dac
  • Odpowiedz
rugiej kolumnie zamiast idZajezdni z tabeli Autobusy była nazwa z tabeli Zajezdnie (odpowiadająca danemu id). Jak próbuję dać FROM Autobusy, Zajezdnie to już się wszystko rozjeżdża. JOIN nie potrafię użyć, cały czas mam niepoprawny synax i oczywiście mysql nie informuje co jest źle jak kompilatory, tylko po prostu że nie działa. :(

Jakieś dalsze porady?

@Onoki: (#) no zamiast id zajezdni w select daj nazwe zajezdni i group by nazwa
  • Odpowiedz
@asdasty: Ok, udało się, ale albo to nie jest aż takie proste albo strzeliłem z armaty do wróbla. :D

SELECT COUNT(1),nazwaZajezdni FROM

(SELECT numerBoczny,nazwaZajezdni FROM
  • Odpowiedz
@Onoki: Używaj EXPLICIT JOIN a nie IMPLICIT. Jak cię tak na studiach uczą to weź powiedz wykładowcy że nawet Oracle już się tego nie trzyma.
  • Odpowiedz
Studiowanie to nie jest wpychanie wszystkiego do głowy.

@plushy: Oczywiście, ja nie narzekam na moje studia. :D Bardzo je lubię i uważam, że tak to właśnie powinno wyglądać. To nie jest podstawówka, w której prowadzi się dzieci za rączkę. :)

Co nie zmienia faktu że ktoś powinien był ci zwrócić
  • Odpowiedz