Wpis z mikrobloga

@czz17: czemu współcześni kulturyści nie mają tak szerokich mięśni grzbietowych od samego pasa jak on, tylko przy pasie jest wąsko, i dopiero gdzieś na wysokości łopatek pojawiają się mięśnie grzbietowe?
  • Odpowiedz
@Przypadkowy: Właśnie osobiście podejrzewam, że to kwestia robienia większej ilości ciężkich martwych ciągów i ciężkich wiosłowań na sztandze przez dawnych mistrzów, w odróżnieniu od obecnego trendu na linki i prowadnice/maszyny, dolny grzbiet nie ma tyle pracy i nie rośnie na wysokości pasa.
  • Odpowiedz
@czz17: Wiosla hantlem i sztanga, sciagania z gory dodaly tylko szczegolow natomiast szerokosc to ciezkie wiosla i MC.
  • Odpowiedz
@czz17: Nie, wg mnie to zle cwiczenie na mase, dobre na sile i rownowage przy wyciskaniu. Najlepsze cwiczenie na najszerszy to wioslo jednoracz polsztanga. Czuc caly najszerszy od samego dolnego przyczepu. Tylko to musi byc ciezka polsztanga. Generalnie uwazam ze plecy potrzebuja ciezaru, jakies tam dopinanie to sobie mozna zostawic na koniec. No i paskow, bez uzywania paskow zrobienie duzych plecow jest bardzo trudne.
  • Odpowiedz
Kiedyś widziałem jak taki wielki owłosiony chłop bez koszulki zaczął się drapać po plecach ocierając się o drzewo. Odruchowo prychnąłem na głos ale jak mnie zmierzył wzrokiem to szybko się oddaliłem.
  • Odpowiedz